Brandmän kritiska till nedskärningar

NYHETER. Kolsta brandstation i Märsta kan drabbas av nedskärningar. Brandmän varnar nu för längre väntan på brandkårens fordon. Men enligt Brandkåren Attunda finns ingen anledning till oro.

Uppsala2014-02-18 16:58

I fredags den 7 oktober skulle förbundsdirektionen brandkåren Attunda besluta om en eventuell nedskärning vid brandstationen Kolsta i Märsta. Idag finns ett befäl och sex brandmän på stationen. Enligt förslaget ska två tjänster försvinna.

Förbundsdirektionens valde dock att inte fatta något beslut. Politikerna ansåg inte att frågan var politisk och skickade tillbaka den till brandchefen för beslut.
- Brandledningen kan inte ta oss som gisslan för att genomföra det här. De måste ta sitt ansvar för hur man riggar organisationen, säger Henrik Kelfve (M), ersättare i förbundsdirektionen.

Brandmännen på stationen i Märsta som Sigtunabygden har talat med är mycket kritiska till förslaget. Enligt dem kommer det att innebära väsentliga nackdelar för kommunens invånare. De menar att invånarna bland annat kommer att få vänta längre på en stegbil när en sådan behövs.
- En stegbilsinsats kommer att dröja minst tio minuter i till exempel Valstaområdet. Stegbilen kan behövas vid utrymning och är ett bra fordon för att släcka med från korgen, säger brandmannen.

Men enligt Rawaz Karim, informatör på Attunda, är stegbilens placering ännu inte klar. Han skriver också i ett mejl att den används väldigt sällan, bara en gång på sju år inom Brandkåren Attunda.

Han förklarar att Brandkåren Attunda arbetar över kommungränser och ser till hela förbundets geografiska område. Enligt förslaget kommer ny personal att tillkomma i Upplands Väsby och på Arlanda. Omfördelningen av personal kommer därför innebära att man totalt sätt får en extra brandman under dagtid på vardagar.

Om kritiken på kvälls- och helgbevakning svarar Rawaz Karim. "Den nuvarande bemanningen klarar inte heller av 100 procent av alla larm utan förstärkning, skillnaden blir alltså inte särskilt stor under kvällar och helger".

Men flera av brandmännen som Sigtunabygden talat med är övertygade om att färre brandmän på Kolsta kommer innebära att insatserna fördröjs i Sigtuna kommun.
- Insatsen vid en olycka där man måste skära loss någon ur en bli kommer sannolikt att ta längre tid, säger en brandman.

Brandmännen ger flera exempel på hur färre brandmän på Kolsta kommer att påverka utryckningar i Sigtuna kommun.
- Rökdykarinsatsen kan fördröjas eftersom rökdykaren blir tvungen att köra tankbilen och sedan blir tvungen att sätta på sig utrustningen när han kommer till platsen, säger brandmannen.

Sigtunabygden har inte lyckats nå Jens Ärlebrant, brandchef på Brandkåren Attunda, för svar via telefon. Enligt Rawaz Karim vill Brandkåren Attunda bara svara på frågor via mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om