Brandkårens plan för släckningen – tar flera dagar

Räddningstjänsten arbetar hårt för att släcka branden på returpappercentralen i Uppsala. Men traditionella släckmetoder fungerar inte.

Dagen efter branden på Returpappercentralen, det brinner fortfarande.

Dagen efter branden på Returpappercentralen, det brinner fortfarande.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-05-10 12:33

Byggnaden är totalskadad och det brinner fortfarande både i den och i pappersbalar på området.

– Det brinner i materialet som finns här i högarna, och vår bedömning är att det också brinner inomhus fortfarande, säger Patrik Kjellberg är räddningsledare på brandförsvaret.

Räddningstjänsten arbetar för fullt för att hålla branden i styr.

– Situationen just nu är ganska statisk. Vi bevakar så att vi inte har någon brand som sprider sig just nu, och så planerar vi för den taktik vi ska använda framåt för att kunna avsluta den här insatsen så snabbt som möjligt, säger Patrik Kjellberg.

Hur lång tid tror ni det kommer ta?

– Det finns ingen prognos för hur lång tid det kommer ta, det kommer nog ta snarare dagar än timmar. Nu håller vi på och lägger upp den långsiktiga planen, när den är klar kommer vi veta lite mer, säger han.

De bygger just nu upp en mindre stab för att kunna skapa uthållighet i släckningsarbetet en längre tid.

Att lägga upp den taktiken är inte helt lätt. I och med att området är vattenskyddsområde kan brandkåren till exempel inte använda skum för att släcka pappersbalarna.

Planen för hur släckningen av de hårt packade balarna med papper ska ske har tagit ett tag. I vanliga fall hade man särat på balen och släckt, förklarar Henrik Jynnesjö, ledningsbefäl på räddningscentral mitt. Men papper brinner för fort för att denna strategi ska kunna fungera effektivt i det här fallet.

På tisdagseftermiddagen kom besked från räddningstjänsten om att man kommit fram till en ny strategi.

– Planen är att vi ska lämpa, alltså köra bort det som brinner till en vattenfylld container för släckning. Man tar en liten bit i taget på en lastare och doppar i containern, sedan för man över det till en torr container och kör sedan bort det, berättar Henrik Jynnesjö.

Han säger att det kommer gå fortare än andra strategier man hittills övervägt, och beräknas vara färdigt inom ett par dagar.

När det kommer till brandröken då, hur farlig är den?

– Det är ju aldrig nyttigt med brandrök, men upplever man obehag ska man undvika att vara i det. Är man i rökens riktning kan man ju stänga fönstren och stänga av ventilation, säger Patrik Kjellberg, räddningsledare på brandförsvaret.

Han säger att man i nuläget inte har någon information om hur branden uppstått, utan hänvisar till polisen.

Eftersom branden fortfarande pågår kan polisen inte komma åt platsen. En anmälan om mordbrand är skriven och polisen inväntar släckningsarbetet innan de kan påbörja sin tekniska undersökning.

– Det behöver vara släckt och kallt innan vi kan komma åt och undersöka platsen. Det brukar kunna ta flera dagar, säger Tobias Ahlén Svalbro på polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!