Totalt gäller upphandlingen ett tvåårigt ramavtal där 437 900 kondomer i olika utföranden årligen ska kunna levereras till landstingen, och det är Varuförsörjningsnämnden med säte i Uppsala läns landsting som ansvarat för den.
Företaget som vann upphandlingen av kondomer är ett grossistföretag i Göteborg. Deras anbud låg på drygt 448 000 kronor per år, medan RFSU:s anbud enligt den ansökan om överprövning som gjorts till förvaltningsrätten i Uppsala låg nästan 12500 kronor lägre.
Det som gjorde att Varuförsörjningsnämnden diskvalificerade RFSU:s anbud var att varken slicklappar eller XXL-kondomer ingick. Anbudet var inte komplett.
Det erkänner RFSU, men påpekar att de produkterna var 0,31 procent av den totala upphandlingen, med ett uppskattat värde på 4000 kronor. Bolaget hävdar att man särbehandlats och inte givits tillfälle att komplettera sitt anbud trots att en annan anbudsgivare kontaktats av Varuförsörjningen under tiden anbuden utvärderades. Ett mejl till RFSU från en tjänsteman på Varuförsörjningen har bolaget uppfattat ”som ett underförstått hot (eller löfte) om särbehandling vid framtida upphandlingar om RFSU avstår från sin rätt till överprövning”.
I en övergripande målsättning i förfrågningsunderlaget till upphandlingen står att ”Avtalad leverantör ska tillsammans med landstingen under avtalsperioden arbeta mot att minska oönskade graviditeter och sjukdomar samt skapa ökad lust till att använda kondomer.”
– RFSU har mångårig erfarenhet av sexualupplysning och har lokala kontor i samtliga berörda landsting. Enligt tillgänglig information om företaget som vann upphandlingen har det två anställda. Hur de ska klara att uppfylla den övergripande målsättningen vet jag inte, säger Karl-Oscar Dalin, RFSU:s advokat.
I landstingets yttrande till förvaltningsrätten poängteras att upphandlingen skötts korrekt, att RFSU:s anbud var ofullständigt och att kontakten med den andra anbudsgivaren skett i samband med leveranser av produkter som ingick i ett tidigare leveransavtal mellan företaget och landstinget. Man skriver också att ”Varuförsörjningen beklagar att Bolaget (RFSU) har uppfattat e-postmeddelandet på så sätt som framställts i ansökan om överprövning, detta var förstås inte avsikten.”
Däremot kommenteras i yttrandet inte den övergripande målsättningen i förfrågningsunderlaget som RFSU hänvisar till i sitt överklagande. Om detta säger Joachim Ahl, biträdande chefsjurist i landstinget:
– Jag vill inte föregripa rättens prövning och beslut och har därför inget att tillägga utöver det som står i yttrandet till förvaltningsrätten.
Fotnot: Slicklappar används som skydd vid oralsex.