– Vi har framfört ett klagomål och kommer återkomma efter sommaren med själva motiveringen i den juridiska processen, säger Iréne Krohn, pressansvarig på TeliaSonera.
Uppförandet av en 36 meter hög mobilmast i ett parkområde i Eriksberg har skapat en rättstvist mellan TeliaSonera och Uppsalas länsstyrelse.
Om byggplanerna för masten skulle gå i genom innebär det att den kommer vara 20-50 meter i från fem bostadshus. Detta menar länsstyrelsen är alldeles för inkräktande på park- och bostadsområdet intill Norbyvägen.
– Masten kommer vara placerad extremt nära husen. I dag är det ett grönt parkområde där barn kan leka. Om man börjar nagga på vad parken var tänkt att användas till måste man göra om planeringen från början, säger Åsa Boström Hartman, en av dem som skrivit under.
De som bor i området fick strax innan jul ett informationsblad i brevlådorna där de fick veta att kommunen godkänt ett bygglov om en ny mobilmast. I den första vändan godkändes alltså bygglovet av Uppsala kommun. Flera blev då upprörda och hörde genast av sig till kommunen utan att få svar. De började då i stället knacka på varandras dörrar och frågade sig vad en ny mast skulle innebära för området. Till slut bestämde de sig grannarna för att ta saken i egna händer och skickade därför i väg ett protestbrev till kommunen med 21 namnunderskrifter. Kärnan i den rättsliga konflikten handlar alltså om hur stor del av en detaljplan som det går att förändra. Länsstyrelsen ansåg att en ny mobilmast vid parkområdet intill Norbyvägen i Eriksberg skulle medföra en oproportionerligt stor ändring i detaljplanen.
– Man kan inte ropa hej ännu, men TeliaSonera ville placera masten där för att ha nära till sin station. Vi tycker att man ska tänka på naturen i första hand, säger Åsa Boström Hartman.
Uppförandet av mobilmaster i grönområden kan undantagsvis godkännas. Men detta är bara om de medför små avvikelser, och stämmer överrens med detaljplanen i stort.
Tidigare i år inträffade ett liknande fall när mobiloperatören Tre överklagade ett beslut om bygglov hos Mark- och miljödomstolen. Masten skulle byggas i ett parkområde i Kristianstad men nekades av Länsstyrelsen. Motiveringen i överklagandet var att mobilmasten skulle gynna allmänheten eftersom fler då får bättre mobiltäckning. Men Mark- och miljödomstolen ansåg i det fallet att masten skulle innebära mer än en liten avvikelse och därför kunde inget tillstånd ges ut.
Det är för närvarande oklart om TeliaSonera kommer få bygglov för mobilmasten. Fortsättningen i den rättsliga processen kommer inte ske förrän i augusti.