Bråk om livemusik vid krogar

Live-musik på en stor terass med god mat och utsikt över vattnet är Öregrundskrögarnas nya giv för att göra orten mer attraktiv, locka nya gäster och fylla krogsommaren med mer liv.

Johnny Sörman, trubadur.

Johnny Sörman, trubadur.

Foto: Christer Bergström

Uppsala2010-07-02 08:03

Krögarnas försök att höja stämningen med trubadurer är ett hett samtalsämne i det lilla kustsamhället. Meningarna om ljudnivån stör eller inte är delade och nu går Östhammars kommun ut med riktlinjer att ljudnivån från scenen inte får vara högre än fyrtio decibel - ett mellanting mellan en viskning och ljudet av en dammsugare.
Krogsäsongen i den populära turistorten Öregrund är kort och intensiv. Inne i hamnen ligger ett tiotal krogar med bara några stegs promenadavstånd från varandra. Krogsäsongen sträcker sig bara över fem, sex sommarveckor. Vädret är något som avgör om krogsäsongen blir lyckad som krögarnas egna satsningar.

Sherif Mavi driver restaurang Briggen och Gunnar Björkholm krogen Terrassen. Båda anlitar trubadurer och inför den här krogsäsongen fick de information om Östhammars kommun riktlinjer om buller.
– Eftersom det kommit in klagomål från en ett antal personer, en handfull till antalet, fanns det skäl att gå ut med informationen. Vi grundar oss på miljö- och hälsoskyddsnämndens riktlinjer. Det betyder att ljudnivån från krogarnas livemusik i sommar inte får överstiga fyrtio decibel mellan klockan 22.00 och 7.00. Alla ska trivas i Öregrund, men det är viktigt att påpeka att vi inte lägger ett förbud utan riktlinjer. Om det blir problem med buller kan ett förbud mot livemusik införas, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Emilia Hammer.

Mona Karlsson har bott i Öregrund sedan 1975 och är en av dem som hört av sig till kommunen med klagomål mot livemusiken.
– Jag är inte mot att krogarna spelar musik fram till elva på kvällen. Tvärtom, det är trevligt. Det som är jobbigt är att det spelas fram till ett på natten. Volymen kan dras ner efter elva. Om jag stänger balkongdörren och sätter i öronproppar så störs jag ändå av musiken och så ska det inte behöva vara. Livemusiken började för tre somrar sedan, säger Mona Karlsson.
Gunnar Björkholm har flerårig erfarenhet som krögare från västkusten. Där är livemusik på uteserveringarna en självklarhet.
– Vi vill inte störa utan skapa en trevlig stämning med våra trubadurer. Vi talar inte om stökig musik, discodunk eller skränig rock utan om lugn och sansad trubadurmusik. Vi gör allt för att visa hänsyn och har monterat in ljudisolerade väggar på uteserveringen och skaffat en ljudanläggning som tar bort det lågfrekventa basljudet för att inte störa. Vi träffar gärna politiker, krögare, bofasta, Utvecklingsgruppen och andra för att diskutera det här, säger Gunnar Björkholm.

Vid ett av borden sitter Inga-Lill och Jonas Ekberg från Uppsala. De har båt och sommarhus i Öregrund och är ofta i hamnen.
– Gränsen på fyrtio decibel är löjligt låg. Vi upplever inte musiken som störande. Vi vill att Öregrund ska vara en levande, exotisk sommarort med livemusik, det hör till i en sommarstad och folk som bor på en sådan ort får räkna med att det finns ljud, säger de.
Kvällens trubadur på Terrassen, Johnny Sörman, tycker det är trist att grannar klagar. Han tror att det blir mindre kroggäster och turister utan livemusik.
– Jag spelar ofta i centrala Gävle, ljudnivån här i Öregrund är extremt låg jämfört med där - och i Gävle klagar aldrig någon. Musiken är ett bra komplement till maten, säger han.

Bertil Alm (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, säger att livemusik är en del av sommarlivet i Öregrund och att det måste få spelas i en ort som drar så många turister.
– Ljud är intressant, det som upplevs som störande varierar från person till person. Kroggäster kan vara mer störande än själva musiken. Det är inte enkelt, vi får se vad som händer i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om