Bråda dagar för takskottare
På måndagen gnistrade januarisolen i stans istappar, och snöröjarna hade fullt upp med att skotta taken. Både fastighetsägare och allmänhet visar numera stor respekt för arbetet.
— Nuförtiden hör fastighetsägarna av sig snabbare. Sedan domen i Stockholm mot fastighetsägaren är alla oroliga för att det skall hända något, säger Björn Höök.
Större respekt
Men också allmänheten visar snöröjarna mycket större respekt än förr, tycker Rolf Johansson, Andréasons Plåtarbeten AB, som tillsammans med kamraten Erik Sjelin knackade istappar och skottade snö från taken i centrala Uppsala under måndagen.
— Numera lyssnar folk när man säger att de skall gå undan för fallande snö, Förr kunde de strunta i vad man sa och bara gå på, men nu verkar de begripa att det kan göra ont att få en isklump i huvudet, säger Rolf Johansson och flyttar på en av de rödgula bommarna som stänger av trottoaren vid Östra Ågatan. Det är ständigt samma fastigheter de återkommer till under vintern, ofta äldre hus vars bristande isolering gynnar tillväxt av istappar och tjocka snölager.
— Det värsta stället i stan för oss att jobba på är korsningen Trädgårdsgatan-Drottninggatan, inte för att det är högt eller speciellt drabbat av is och snö, utan därför att det rör sig så mycket folk där, säger Rolf Johansson.
Fulltecknat
Det var i slutet av förra veckan som takskottare och istappsknackare ryckte ut för första gången för säsongen. Främst var det fredagen med nollgradigt, som fick fastighetsägarna att beställa snöröjning på taken.
På måndagen fortsatte plåtslageriernas inhyrda skyliftar rulla runt i centrala Uppsala. Arbetskorten med de olika adresserna var fulltecknade. Främst handlar arbetet om att hugga ner is från hängrännor och stuprör och skotta taken fria från snö och is.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!