"Bra vård måste få ta tid"
Ska vården vara till för välutbildade med förkylningar eller utsatta som verkligen behöver den? Det undrar läkarna på Gottsunda vårdcentral. De tycker att vårdcentraler i vårdtunga områden ska få mer pengar än de med enklare patientgrupper.
Läkarna Stina Örås, Manto Tzouanakou och Anna-Karin Lindblom tycker att det nya ersättningssystemet blir orättvist.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Läkarna på vårdcentralen är överens: bra vård måste få ta tid. Befolkningen i området har en tung problematik. I Gottsunda bor flyktingar med traumatiska krigsminnen i bagaget, arbetslösheten är hög liksom andelen långtidssjukskrivna och bristen på sociala nätverk är stor. Bland de gravida som kommer till mödravårdscentralen har till exempel hälften utländska namn och 40 barn i Gottsunda har föräldrar som lider av psykoser. Många talar bristande svenska, trots det avböjer en hel del att få hjälp av en tolk. För vårdpersonalen innebär det tålmodigt lyssnande och tidskrävande besök.
- Man får försöka förstå varandra med gester och skrivna lappar. Samtalet tar dubbelt så lång tid, säger ST-läkaren Stina Örås.
Patienterna som kommer till vårdcentralen har ofta diffusa problem och en mängd olika symtom. Inte sällan visar sig orsaken vara psykisk.
- Många söker för huvudvärk, andningsproblem eller sömnbesvär fastän de egentligen har ont i själen. Då tar det tid att skapa tillräcklig tillit för att de ska våga berätta det. En sådan sak går inte att klara av på 20 minuter - speciellt inte när de talar dålig svenska eller en tolk måste vara med, säger specialistläkaren Manto Tzouanakou.
Liksom flera andra vårdcentraler i länet går Gottsunda vårdcentral med förlust. På vårdcentralen är missnöjet med det nya ersättningssystemet för primärvården stort. Den främsta anledningen är att systemet inte gör någon skillnad på vårdtyngden i olika områden, utan endast patientgruppens ålder.
Införandet av vårdval, som ger patienten rätt att söka vård var de vill samtidigt som alla som uppfyller landstingets krav får starta vårdcentral, befarar de kommer leda till att vården blir mer ojämlik. Eftersom inget bidrag för socioekonomiska faktorer finns riskerar vårdcentraler flockas i mindre vårdtunga områden när etableringen släpps fri.
- Titta bara på hur det går i Stockholm. Där stänger vårdcentraler i utsatta områden, säger barnmorskan Febe Zettergren.
- Jag tycker det är självklart att vården i socialt utsatta områden ska ha extra pengar. Annars finns risken att vi får stänga trots att det är här vi verkligen behövs, säger Stina Örås.
Att besöksersättningen höjs från juli ser inte heller personalen som någon större förbättring. På Gottsunda vårdcentral tar en akuttid cirka 20-30 minuter och en vanlig besökstid 40 minuter.
- Det är lite längre än på många andra vårdcentraler. Områden där det är mindre tungrott kan klämma in fler korta besök. Det är omöjligt för oss. Man känner sig mer stressad nu och tänker att man måste snabba på besöken. Men gör vi det sker det på bekostnad av patientsäkerheten, säger Anna-Karin Lindblom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!