Bra uteserveringssommar
Trots lågkonjunktur och att årets julimånad varit den regnigaste på 50 år verkar merparten av Uppsalas uteserveringar haft en framgångsrik sommar. Anledningen är Uppsalabornas "hemester" och tak över borden.
Foto: Patrik Lundin/arkiv
Men sedan uteserveringarna gjorde entré på försommaren är läget förändrat.
- Jag har varit med i Uppsalas krogsväng länge, men har aldrig varit med om en så bra julimånad försäljningsmässigt tidigare. Vi dubblerade vår omsättning under juli, jämfört med samma månad förra året, säger Mats Naesström, delägare i restaurang Plock i Uppsala.
Men före sommaren var han skeptisk. Den svaga svenska kronan gjorde att restaurangens leverantörer höjde sina priser. Plocks kunder kunde då märka en liten höjning av priset på öl, vin och drinkar.
- Vi har valt att hålla emot prisökningar på mat. Att vi klarat oss så pass bra undan lågkonjunkturen beror nog på att vårt koncept passar mindre plånböcker eftersom vi serverar smårätter, säger Stefan Wahlstrand som också är delägare i Plock.
Att restaurangen ökat sitt antal platser på uteserveringen med 32 stycken, har också gjort sitt till.
- Som krögare klarar man inte sommaren om man inte har uteservering. Det är vad folk vill ha helt enkelt, säger Stefan Wahlstrand.
Även Lasse Svensson på restaurang Åkanten ser tillbaka på en regnig julimånad som ändå resulterat i goda försäljningssiffror.
- Det spelar ingen roll om det regnar, vi har ju tak och markiser över borden. Dessutom tycker jag mig ha sett fler turister och hemmasemestrande Uppsalabor här i år. Vårt läge precis bredvid Domkyrkan är optimalt.
Grannrestaurangen Domtrappkällaren har däremot inte kunnat dra nytta av turistströmmarna under juli. Boven i dramat är frånvaron av tak över restaurangens uteservering.
- För vår del har det varit en lugn sommar. Det känns tråkigt när gästerna uteblir på grund av vädret tycker jag, säger Tobias Skått, servitör på Domtrappkällaren.
Flera lunchrestauranger i Uppsala har valt att hålla stängt under sommaren. Enligt Mark Forth på Katalin och Pub 19, beror det på att lunchserveringen inte är lönsam under juli månad då många Uppsalabor har semester.
- Vi har prövat att hålla lunchöppet på sommaren tidigare år, men det har aldrig fungerat. Vi satsar på kvällarna i stället, säger han
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!