Med Skokloster på andra sidan Mälaren har Elisabeth och Sven Secher en strandtomt som sluttar mot sydväst - utmärkt läge för grönsaksodling. Även sommarens väder har varit gynnsamt för växtligheten.
– För odlare är det välkommet med mycket regn, så länge det inte är så kraftigt att det slår sönder småplantor, säger Sven Secher.
Tillsammans med Elisabeth Secher och Helena Grip driver han företaget Näsets Gröna. De odlar ekologiskt och småskaligt för försäljning till restauranger och privatpersoner. I arbetssättet ingår att i princip allt sköts manuellt. Det enda mekaniska redskap de använder är en gräsklippare, så det blir mycket kroppsarbete. Just nu upptas dagarna av ogräsrensning och skörd. Vid den här tiden på året plockas mycket tomater och sallad, som de har ett flertal sorter av. Andra grönsaker tar längre tid på sig, som rotsellerin vars skördetid infaller i oktober- november.
– De flesta odlare specialiserar sig på vissa typer av grönsaker, men vi odlar nästan allt som passar klimatet. Vår lilla gård är ett eget kretslopp, berättar Sven Secher.
Vi går över en äng - som också ingår i gårdens kretslopp - mot kållandet. Här kunde den regniga sommaren inte ha varit mer välkommen.
– En dålig, blöt svensk sommar njuter kålen varje dag, säger Sven Secher och ler.
Elisabeth Secher visar några stora, fina blad av den i Sverige ganska okända växten svartkål.
– När vi säljer grönsakslådor brukar vi skicka med tillagningstips, många vet inte vad de ska göra med mer udda grönsaker som svartkål. Men kål i allmänhet har fått lite renässans på senare år så intresset finns, berättar hon.
Det finns växter som inte är helt nöjda med regnet. Tomat och paprika älskar sol. Tomatskörden på Näsets Gröna ser ut att bli stor även i år men blir mogna lite senare än till exempel förra sommaren, som var betydligt varmare. Å andra sidan behöver "bra skörd" inte bara handla om volymer. För Sven Secher är smaken minst lika viktig.
– Det som är bra med att odla många olika sorters grönsaker är att det alltid finns något att glädjas åt. Håller man sig till en växtsort är man mer sårbar, menar Sven Secher.
Generellt är soliga dagar och regniga nätter det optimala för de flesta växter. Men den bästa smaken uppnås genom att grönsakerna får utvecklas i sin egen takt, i bra jord och rätt temperatur. Då tas fröets alla egenskaper tillvara.
Även spannmålsodlare ser fram emot en bra skörd tack vare regnet. Jonas Örde på Örby gård i Rasbo odlar vete, korn, ärtor, oljeväxter, råg och havre. Skörden beräknas börja om två veckor och ser hittills ut att bli lyckosam. Speciellt höstgrödorna är riktigt fina, menar Jonas Örde.
– Vårgrödorna har kanske fått aningen för mycket vatten. Bäst av allt verkar höstvetet bli.
Regniga somrar som denna mognar skörden något senare, men håller högre kvalitet än när det har varit varmt och torrt.
– När spannmålen växer långsamt får den större och finare kärnor.
Skördeperioden däremot får gärna bli torr, menar Jonas Örde. Ju mer vatten som lagras lagras i spannmålen, desto mer energi går åt till att torka den.
Inte heller Sven Secher på Näsets Gröna skulle säga nej till en lite varmare sensommar.
– Solen får gärna komma nu.