Bra marknad för gymnasieekonomer

I dag lämnar den första kullen av diplomerade gymnasieekonomer Lundellska skolan i Uppsala. Med sin utbildning och erfarenhet av företagande är de attraktiva på arbetsmarknaden och kan, om de vill, gå direkt till ett jobb.

Lovisa Källmark och Richard Båth tillhör båda den första kullen av diplomerade gymnasieekonomer.

Lovisa Källmark och Richard Båth tillhör båda den första kullen av diplomerade gymnasieekonomer.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-06-05 00:01
Gymnasiet har länge varit förbisett av näringslivet. De teoretiska utbildningarna har endast setts som förberedande för högskolan. De praktiska utbildningarna har i stället blivit treåriga och mer teoretiska, allt för teoretiska enligt företagen.
Men nu har skolan närmat sig det gamla, beprövade systemet igen. Lärlingsutbildningar är på gång för praktiska utbildningar. Den fyraåriga tekniska utbildningen är på väg tillbaka då företagen har ett skriande behov av ingenjörer, även på gymnasienivå.

Samma resonemang ligger bakom idén med gymnasieekonomer. I stället för att automatiskt gå vidare till högskolans civilekonomutbildning ska eleverna bli anställningsbara direkt, på redovisningsbyrån eller på företagens ekonomiavdelningar.
- Det är ju inte säkert att civilekonomer alltid är att föredra. De är ju överkvalificerade för vissa jobb och kanske inte stannar om de inte tycker jobbet är utmanande, säger Lovisa Källmark.
- Jag har sett på Platsbanken på Arbetsförmedlingen att många jobb efterfrågar gymnasieutbildning, säger Richard Båth.
De tillhör från och med torsdagen en exklusiv skara av diplomerade gymnasieekonomer i Uppsala.
- Vi har fyra klasser på samhällsprogrammet totalt, och tolv elever får nu ut sitt diplom, säger läraren Agneta Wichardt.
Lovisa Källmark fick nyligen ett kvitto på att hon valt rätt.

Hon ansökte och fick via anställningsintervju jobb som redovisningsassistent på Sveriges Lantbruksuniversitet.
- Det var kul. Jag vill pröva på att jobba ett tag och kanske läsa vidare senare, säger hon.
Richard Båth har ännu inte bestämt vad han ska göra. Utbildningen har gett honom den frihet han önskade.
- Programmet var mycket bättre än jag hade tänkt mig. Vi har fått hit bra föreläsare och kontakt med många företag i olika branscher, inte minst Kinaresan på en vecka var stimulerande, säger han.
För att bli diplomerad ekonom ska eleverna också driva UF-företag under det tredje, något som också gett mersmak.
- Jag kommer med stor sannolikhet att starta eget ganska snart, säger Richard Båth.

Lovisa Källmark är redan på väg med ett företag.
- Jag har städat på kontor med en UF-kompis en tid och tänker fortsätta med det i ett handelsbolag, vid sidan av jobbet på SLU.
De är båda fyllda av självförtroende och tillförsikt inför framtiden. Läraren Agneta Wichardt är nära att spricka av stolthet.
- Jag är glad för deras skull. De har fått mycket kunskaper med sig som de kommer att ha nytta, till arbete, vidare studier, men också till sådant som föreningsliv i till exempel bostadsrättsföreningar.
- Jag hoppas att vi kan hålla kontakten. Jag vill se hur det går och också veta vad som kan förbättras till kommande elevkullar, säger hon.
.
FAKTA
Diplomerad gymnasieekonom
Den diplomerade gymnasieekonomutbildningen (DIP) på Lundellska skolan ges inom programmet SPIEP (Samhällsprogrammet internationell ekonomi och politik). Förutom de obligatoriska kurserna på SPIEP läser DIP-eleverna också bland annat internationell marknadsföring, ledarskap, redovisning och beskattning samt driver ett UF-företag inom Ung Företagsamhet det sista året.
Kvaliteten säkerställs genom att utbildning certifieras av stiftelsen Företagsam och dess partner inom näringsliv och förvaltning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om