"Bra grej, men bara om det är frivilligt"

Bra med motion på recept - men bara om eleven själv vill och någon kontrollerar att ordinationen följs. Det säger gymnasieelever på GUC i Uppsala om det planerade pilotprojektet.

Marika Johansson och Jesper Eriksson tränar själva flera gånger i veckan.

Marika Johansson och Jesper Eriksson tränar själva flera gånger i veckan.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-01-21 06:55
Det är idrottslektion på GUC, en av gymnasieskolorna som vill vara med i det planerade projektet med fysiskt aktivitet på recept.

17-åriga Jesper Eriksson och 18-åriga Marika Johansson övar kickboxning. De tränar flera gånger i veckan. Jesper Eriksson spelar basket och Marika Johansson dansar och tränar på gym. Att röra sig mer har de varken tid eller lust med. Men de ger ändå idén med fysisk aktivitet på recept tummen upp.
- Jag tror man verkligen tränar mer om man får det på recept. Men om någon säger att man ska göra det för att man måste gå ned i vikt skulle jag bara bli ledsen. Då skulle jag inte göra det, säger Marika Johansson och får medhåll från klasskompisen Josefine Olofsson Persson.
- Det beror på hur man lägger fram det. Men jag tycker det är bra om man till exempel får ett recept på vad man ska göra för att slippa huvudvärken. Det är bättre än att bara få en huvudvärkstablett.

Även idrottsläraren Maria Rimmerfeldt gillar idén. Men hon tycker att det är viktigt att ordinationerna följs upp ordentligt.
- Annars är det lätt att det inte blir något. De flesta vill lära sig att röra sig mer men de behöver någon som pushar och guidar dem för att komma i gång, säger hon.

17-åriga Linnea Kesti och Saarha Andersson Kurko är mer tveksamma till idén. De tror visserligen att motion på recept kan fungera om man har något problem, som huvudvärk eller ont i ett knä. Att få elever att träna i förebyggande syfte tror de är svårare.
- Mediciner måste man ju ta. Men det här är lättare att strunta i. Man måste vara engagerad och motiverad själv, säger Linnea Kesti.

Eva Furuland, en av GUC:s två skolsköterskor, tycker att det är viktigt att inte bara fokusera på övervikt utan framför allt på att minska stillasittandet. Hon har arbetat på skolan sedan mitten av 1990-talet och tycker att eleverna rör sig mindre.
- Jag ser så mycket ungdomar som mår dåligt. De har huvudvärk, sover dåligt, har ont i ryggen och dålig aptit. Ökad fysisk aktivitet ger bättre sömn, reducerar stress och kan också öka självkänslan och den psykiska hälsan.

Eva Furuland tror att fysisk aktivitet på recept kan vara ett bra sätt för skolorna att ändra elevernas vanor - om eleverna själva vill det.
- Nyckeln tror jag är att ha ett individcentrerat samtal. Att hitta elevens egen motivation att röra sig. Men det behöver inte vara regelrätt motion. Att cykla eller gå till skolan kan vara en bra aktivitet för den som inte rör sig annars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!