Det är barnhjälpsorganisationen Majblomman som under Almedalsveckan i Visby presenterade sin rapport om hur Sveriges kommuner arbetar mot barnfattigdom, som de senaste åren har ökat i Sverige. Enligt de senaste siffrorna från Rädda barnen lever 13 procent av alla barn i Sverige i fattigdom.
Det var ett dystert resultat som presenterades i Visby. Få kommuner jobbar aktivt med att förbättra för utsatta barn och kunskapen är låg, enligt stiftelsen.
Men Sigtuna kommun utmärker sig och pekas ut som en av tre kommuner som enligt stiftelsen lyckas bäst.
- Vi har målmedvetet jobbat aktivt med fokus på barn och unga, både utifrån barnens perspektiv och utifrån barnkonventionen, säger Lola Svensson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Sigtuna kommun.
Hon pekar bland annat på att kommunen har förbjudit alla avgifter i skolan, något som majoriteten av de 271 kommuner som medverkade i undersökningen tillåter. Sigtuna kommun är också en av bara elva kommuner som har en plan för hur man ska bekämpa barnfattigdomen.
Samtidigt har barnfattigdomen i Sigtuna kommun ökat de senaste åren, enligt rapporter från Rädda barnen. Hur bra är ni egentligen?
- Det är därför vi har jobbat medvetet med att sätta in åtgärder för att alla barn ska få samma förutsättningar, säger Lola Svensson.