Av de 83 badvattenprover som togs under badsäsongen 2010 så var 88 procent tjänliga, 7 procent tjänliga med anmärkning och 2 procent otjänliga. Det är en marginell nedgång från förra året men trots det ett mycket bra resultat.
- Vi har en väldigt god vattenkvalitet på badplatserna i Uppsala, säger Gunnel Edoff, Miljö- och hälsoskyddsinspektör i Uppsala kommun.
- När vi tar prover tittar vi på om det finns bakterier i vattnet och efter det gör vi en bedömning huruvida det är tjänligt eller inte, säger hon.
Det finns 17 badplatser i Uppsala kommun. Av dem drivs en i privat regi och resten är kommunala. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tagit flera prover på samtliga badplatser och i stort sett alla har varit tjänliga. Endast Storvadsbadet och Lafsenbadet har haft varsitt otjänligt prov, men båda badplatserna har också haft flera godkända prover.
Uppsala kommun ska nu påbörja arbetet med att ta fram badvattensprofiler, för de EU-bad som finns i kommunen. En badplats som har fler än 100 badande per dag under badsäsongen räknas som ett EU-bad och då är certifiering obligatoriskt. I Uppsala är det fyra badplatser som räknas som EU-bad.
- En badvattenprofil handlar om att kontrollera vattnet noga under fyra år samt formulera en beskrivning för badplatsen, för att den ska bli EU-certifierad, säger Gunnel Edoff.