Bowling suverän friskvård för 80+
Glada utrop, lågmälda svordomar och stora, svettiga klot. UNT har varit och besökt den årliga Åttiaden på Fyrishov. En bowlingtävling där det enda kravet för deltagande är att man fyllt minst 80 år.
Fyrishov. Birgit Weinemark spelar 80:aden en bowlingtävling för dem som har fyllt 80 år. Birgit började bowla 1988.
Foto: Nina Leijonhufvud
Hon är startfältets äldsta deltagare med sina 89 år och har idrottat under hela sitt liv. Bowlingen började hon med efter att ha sett en match på tv. Birgit Weinemark tyckte det såg så roligt ut att hon direkt bestämde sig för att cykla ner till Uppsala pensionärers bowlingklubb (UPBK) och testa på sporten.
- Jag hade aldrig hållit i ett klot när jag kom hit första gången och jag kände ingen i klubben men jag fick hjälp av dem, säger hon.
Hjälpen visade sig räcka långt. Det blev snart tydligt att Birgit Weinemark hade en fallenhet för att pricka käglorna rätt. Hon pekar leende mot lokalens troféhylla där en stor, skinande buckla står med hennes namn ingraverat. Birgit Weinemark vann den för några år sedan då hon fortfarande brukade följa med bowlingklubben på tävlingar landet runt. I dag får det räcka med spel två gånger i veckan på hemmaplan.
- Jag tycker det blir nog så, man orkar inte så mycket mer i min ålder.
Under åttiaden är varje match fyra serier lång och med ett klot på sex kilo som ska lyftas och kastas varannan minut säger deltagarna att det kan kännas som ett riktigt styrkepass.
- Men jag brukar inte värma upp. Jag pussar klotet lite bara, säger Birgit Weinemark och skrattar.
Leif Johnsson sitter i UPBKs styrelse och är därmed en av dem som anordnat Åttiaden. Som 70-åring anses han vara "junior" och får därför nöja sig med att titta på från läktarplats i dag.
- Bowling är den bästa sortens friskvård. Du tränar både kropp och knopp och kan hålla på med det oavsett ålder, säger han och kisar mot resultattavlorna.
Totalt har UPBK 171 medlemmar, men det är inte alla som bowlar. Många kommer till matcherna bara för att prata, fika och heja på. Av de som dock ger sig ut på de hala banorna finns både gamla landslagsrävar och regelrätta nybörjare.
- En del här är riktigt tävlingsinriktade så det kan det bli mycket munhugg på vissa matcher, säger Leif Johansson.
- Stämningen kan vara rå men alltid hjärtlig, tillägger Björn O Fredrikson som sitter bredvid och också ser på.
Gemenskapen medlemmarna emellan är det bästa med klubben tycker de. Framför allt att de alltid kan skoja med varandra säger Björn O Fredrikson, medan en herre på bana tre slår sin första strike.
- Det är bra farbror! skriker Björn O Fredrikson och alla kring bordet skrattar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!