Boven i dramat - tretusen bilder

KRÖNIKA. Daniel Åbergs nyligen inköpta, bärbara dator protesterade häromdagen. Hårddisken var på väg att bli full. Redan.

Praktiskt. Nya Seagate Goflex Slim rymmer 320 gigabyte.

Praktiskt. Nya Seagate Goflex Slim rymmer 320 gigabyte.

Foto:

Uppsala2011-05-03 20:14

En snabb undersökning visade att boven i dramat var bildmappen. Programmet Iphotos bibliotek på min Mac upptog mer än halva hårddisken. Det senaste årets myckna fotande av mitt första barn hade tagit ut sin rätt. Vad göra?

Det finns flera vägar att gå. En är att skaffa ett konto hos en bildtjänst i ”molnet”, som det kommit att kallas de senaste åren. Det betyder att du inte sparar bilderna på din egen hårddisk, utan laddar upp dem till en tjänst på nätet, exempelvis Flickr, Picasa eller SmugMug.
Även Facebooks tidigare utskällda bildfunktion, som nu förbättrats rejält, kan vara ett alternativ. Fördelen med Facebook – bortsett från att nästan alla redan har ett konto där – är att tjänsten är helt gratis till skillnad från de flesta av konkurrenterna.

Nackdelen är att du inte kan ladda upp bilder större än 2048 pixlar på fotots längsta sida. Det motsvarar vad du får ut av en digitalkamera med 3 megapixels upplösning.
Flickr har länge varit ohotad som mest populära tjänst när det kommer till bildlagring i molnet, de har en stor och livlig community och har setts som ett sorts Facebook för fotointresserade.
Ägaren Yahoo är dock sedan flera år fast i en nedåtgående spiral, och det har luftats oro kring Flickrs framtid eftersom Yahoo inte dragit sig för att lägga ner eller avyttra verksamheter i jakten på lönsamhet. Att Flickr skulle läggas ner tror visserligen ingen, det är ett starkt varumärke, men tjänsten har inte har utvecklats så mycket de senaste åren.

Googleägda Picasa och tjänster som SmugMug och Photobucket är snarlika Flickr till utbud och pris, men saknar mycket av de sociala funktioner som gjort Flickr så framgångsrikt. De har en grundläggande gratisdel, och sedan får du köpa till ett premiumkonto för mellan 50-250 kronor per år för större eller till och med obegränsat lagringsutrymme.
Även Microsoft erbjuder en fotolagringstjänst via sitt Windows Live. Den är rätt grundläggande, men erbjuder betydligt större utrymme kostnadsfritt jämfört med exempelvis Googles Picasa.

En annan lösning är att bara byta enhet för lagringen av bilderna. Måste jag verkligen spara varenda bild på min lilla bärbara dator? Nej, kanske inte.
Väljer jag i stället att spara dem på en stationär dator, där hårddiskarna utan problem kan vara flera terabyte stora, får jag plats med uppåt en miljon foton om de tagits med en kamera med upplösning på fem megapixel. Så många bilder har inte ens jag behov av att ta på min ettårige son. Och vill jag inte köpa en stationär dator kan jag i stället koppla in en extern hårddisk för bildlagringen. En sådan på två terabyte kostar cirka en tusenlapp.

Glöm dock inte att det är viktigt att göra backup om du väljer den här lösningen, hårddiskar har en tendens att gå sönder vid de mest olyckliga tillfällen. Använder du en molntjänst får du i regel god sådan på köpet.
Men om jag prompt vill kunna ta med hela mitt bildbibliotek även framöver, sparat på hårddisken i min bärbara dator? Ja, det finns en lösning då också: Sålla.
För handen på hjärtat, kommer min son att tacka mig för att jag har sparat nästan 3 000 bilder från hans första levnadsår (och att min hustru har minst lika många i sin dator)?
Har inte jag klarat mig utmärkt i livet trots att hela min barndom finns sparad i två vältummade fotoalbum, som innehåller cirka 300 bilder?
Jo.

DANIEL ÅBERG

Är frilansskribent och skriver i UNT om teknik i vår vardag varannan vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!