Totalt planeras omkring 6 000 nya bostäder samt förskolor, butiker, arbetsplatser och parker i det gamla sjukhusområdet. Flera befintliga byggnader bevaras, bland annat den gamla huvudbyggnaden Vingmuttern från 1880-talet, medan andra rivs. Planeringen och utbyggnaden sker i etapper under flera år.
Ett planförslag för den norra delen av området, med namnet Tallstråket, omfattar bland annat 1 500 nya bostäder och två förskolor. När planen nu varit på en första remissomgång har ett 50-tal svar med synpunkter lämnats till kommunen. Många befarar att den nya bebyggelsen blir för hög och kompakt i den öppna miljön, där de befintliga sjukhusbyggnaderna är fyra-fem våningar höga. De nya husen planeras bli fem-sju våningar, ett par hus upp till nio våningar.
Länsstyrelsen slår fast att förändringen leder till "stora negativa konsekvenser för de kulturhistoriska värdena" i kvarteren, men anser inte att de är så pass allvarliga att planen ska stoppas. En bantad plan med lägre exploatering skulle ta bättre hänsyn till områdets karaktär, enligt myndigheten.
Kommunens kulturnämnd lyfter särskilt fram området runt Ulleråkers kyrkogård, som användes för begravning av patienter och personal vid mentalsjukhuset. Nämnden anser att den planerade bebyggelsen "saknar struktur och utformning som tar tillvara områdets kulturarv och kulturmiljövärden". I stället för nya hus i slutna kvarter föreslår nämnden att husen placeras ut i parkmiljön.
Skyddet för Uppsalas dricksvatten, som rinner under Ulleråker, har varit en av de största oroskällorna i samband med byggplanerna. Vattnets känslighet för påverkan i området klassas som hög eller extremt hög. Omfattande skyddsåtgärder krävs vid utbyggnaden och bland annat tillåts ingen biltrafik i området. Parkering sker i så kallade mobilitetshus vid infarterna till stadsdelen.
Länsstyrelsen anser att skyddet är tillräckligt i de aktuella kvarteren men lyfter flera frågetecken inför den fortsatta utbyggnaden. Myndigheten efterlyser besked från kommunen om hur det långsiktiga skyddet för vattnet ska säkras samt hur sanering ska ske om en olycka inträffar. Länsstyrelsen varnar för att en fortsatt utbyggnad av staden riskerar att leda till minskad tillgång på dricksvatten. Myndigheten vill också ha tydligare besked om hur risken för ras och översvämningar vid skyfall ska undvikas.
Närmast ska byggnadsnämnden besluta om planförslaget ska justeras innan det går vidare till en andra remissomgång.