När förslaget till detaljplan gick ut på en första remissomgång förra sommaren var siktet inställt på 480 nya bostäder i flerbostadshus, radhus, parhus och villor. Större delen av planerna har fått läggas på is och kvar är nu ett betydligt mindre område i södra Storvreta med förslag på cirka 125 bostäder, främst i form av radhus och villor.
I den tidigare planen fanns också en grundskola för 600 elever samt fullstor idrottshall och två förskolor. Merparten av de planerna har också skjutits fram. I det förslag som nu är aktuellt finns en planerad förskola.
Orsaken till den kraftiga bantningen är en planerad utbyggnad av elnätet som kan komma att påverka kraftledningarna genom området. Under kraftledningar finns skyddsavstånd på marken som inte får bebyggas. Ledningsstråket i södra Storvreta är ett av flera alternativ för expansion, när Svenska kraftnät ska förstärka kapaciteten i landets elnät. I det tidigare förslaget till utbyggnad fanns en 160 meter bred korridor med byggstopp under och vid sidan om kraftledningen. Om ledningen ska förstärkas så innebär det att ytan blir större:
– Då blir den korridor som inte kan bebyggas betydligt bredare. Därför dras kommunens planering tillbaka för de områden som kan komma att påverkas, i avvaktan på ett beslut från Svenska kraftnät. Det kan preliminärt komma i början av nästa år, säger samhällsplanerare Anders Ågren vid Uppsala kommun.
Det innebär att bara den västra delen av det planerade utbyggnadsområdet nu är aktuellt för exploatering, resten ställs i väntrummet. Kvar i förslaget är också en planerad huvudgata mellan cirkulationsplatsen i Fullerö och Solstrålevägen, med utrymme för busstrafik. Tidigare i sommar beslutade plan- och byggnadsnämnden att gå vidare med det bantade planförslaget till en avslutande remissomgång. De ursprungliga planerna väckte kritik från boende som vill att dagens skogs- och grönområden ska bevaras.
Nämnden gav samtidigt klartecken för att gå vidare med planerna på utbyggnad av Storvreta centrum, som UNT rapporterat om tidigare, samt beslutade godkänna detaljplanen för industri- och företagspark i Fullerö, på mark där tidigare en vikingapark och galleria i storformat planerades. Ytan motsvarar omkring 17 fullstora fotbollsplaner. Slutligt beslut om byggplanerna i Fullerö fattas av kommunfullmäktige.