Bostadsbyggandet sjönk

Kommunledningen i Uppsala har talat mycket om ökat bostadsbyggande. Men i fjol sjönk antalet påbörjade lägenhetsbyggen med 44 procent, från 1 165 till 653.

Portalgatan

Portalgatan

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-02-13 08:14

– Det är ett av våra svagare år, konstaterar Henrik Juhlin, bostadsstrateg på Uppsala kommun.

För ett år sedan planerade byggbolagen att börja bygga 916 lägenheter under 2012, redan där märktes alltså en nedgång. När 2012 nu har summerats av Uppsala kommun visar det sig att byggstarterna landade på 653.

Henrik Juhlin poängterar att statistiken i regel har eftersläpningar och att man bör se på siffrorna över en lägre tidsperiod. Gör man det syns ett hack i kurvan 2012, nästan i klass med det som följde på finanskrisen. Henrik Juhlin förklarar nedgången med osäker konjunktur, på riksplanet och internationellt. Det enda stora överklagade bygget är det i Seminarieparken.

Kommunalrådet Cecilia Forss (M) hoppas att nedgången beror på att byggherrarna har skjutit på planerna, inte skrinlagt dem.
– De kommer nog igång. Att det inte gjort det kan bero på att byggbolagen gjort en annan prioriteringsordning eller att byggloven inte är klara – där kan vi alltid bli vassare, säger hon.

Kommunens åtgärder för mer byggande har bland annat varit att öka konkurrensen. Enligt Henrik Juhlin finns nu ett 20-tal aktiva byggbolag, varav fem är inriktade mot hyresrätter. En annan sak är att ha många byggrätter i reserv. Det finns 6 000 klara inom tärorten och målet att skapa nya har höjts till 3 000 per år.

Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling anser att ovanstående åtgärder är bra. Men han är inte nöjd. Och han menar att kommunledningen lever i en falsk verklighet: att Uppsala bygger mest i landet.
– Så var det under högkonjunkturen, men det är gamla siffror, säger han.

Erik Pelling menar att kommunen bör ”vässa sin markpolitik” för att få fram fler hyresrätter.
–  Kommunen behöver utöka markinnehavet och sedan sälja av och då kunna ställa krav på att det ska byggas hyresrätter.

Cecilia Forss tror inte på det receptet.
– Vi får inte fler hyresrätter på det sättet. Byggherren kan ju ändra sig. Grundproblemet är att hyrorna blir så höga att kundkretsen är begränsad, säger hon.

Erik Pelling tycker också att Uppsala, som landets fjärde största kommun, borde argumentera för att regeringen ska införa ett statligt stöd till bostadsbyggande.
– Statliga subventioner höjer bara priset, kontrar Cecilila Forss.

Hon menar att huvudspåret måste vara att marknadsföra Uppsala som en trygg och intressant kommun att investera i.
– Det kan vara avgörande, säger hon.

Byggandet i Uppsala

Hack i kurvan

Från att år 2000 ha legat kring 500 lägenheter per år ökade byggandet. Toppåret var 2005 med 1 783 påbörjade lägenheter. Här är siffrorna de senaste åren:

* 2010: 1 058.

* 2011: 1 165.

* 2012: 653.

* 2013: 1 032 planerade starter (uppgifter saknas ännu från två bolag).

I kommunens bostadspolitiska strategi står att kommunen ska ge förutsättningar för att det ska byggas 1 500 lägenheter per år i hela kommunen. Ordföranden i plan- och byggnadsnämnden, Liv Hahne (M), har uttryckt en förhoppning om uppåt 1 800 nya lägenheter per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om