Byggstarterna väntas öka med 56 procent till 1 422 bostäder. Men ändå räcker det inte för att nå kommunens mål.
Uppsala tillhör städerna som bygger mest per invånare.
– Uppsala har bland de bästa förutsättningarna i Sverige, säger Henrik Juhlin, kommunal bostadsstrateg.
Han påminner om den stabila befolkningsökningen och att folk tycks vara beredda att betala allt mer för bostaden. Vad som kan påverka nedåt men ännu inte har gjort det, säger han, är fortsatt negativ utveckling i omvärlden. Till kommunen har bostadsföretagen meddelat planer på att byggstarta 910 bostäder 2012. Enligt Henrik Juhlin hade 472 av dem påbörjats till och med juli månad. Han tror att siffran 910 kommer att nås.
– Det finns ingen anledning att tro att det inte skulle klaras, säger han.
För 2013 planerar företagen 1 422 byggstarter. Byggtakten har de senaste åren legat omkring 1 000 bostäder per år. Kommunens mål är att nå 1 700–1 800 bostäder. Ökningen 2013 leder alltså bara en bit på väg mot målet.
Trots optimistiska planer finns det en oro i marknaden. Det märks en tveksamhet bland bostadsköparna, konstaterar Per Johansson, regionchef på JM.
– De tar lite längre tid på sig nu, säger han.
JM väljer dock inte att bromsa, utan byggstartar ungefär 200 bostäder i år och något fler nästa år om detaljplanerna blir klara.
Största byggaren är Uppsalahem som har fått order av ägaren kommunen om att bygga 500 hyresbostäder per år. För närvarande pågår byggen av 708 bostäder. Ytterligare 508 planeras att påbörjas i höst. Nästa år ligger planen på 474 bostäder, men det finns förstås osäkerhet beroende på hur det går med detaljplanerna. De största kommande projekten är Rosendal, 250 lägenheter, och Kåbo, 244 lägenheter, men där är detaljplanen inte klar.
Från Peab hörs en del besvikelse. Bolaget byggstartar i år 206 bostäder, men har inte någon planerad start 2013.
– Vi har inte fått någon marktilldelning. Det brukar man kunna få om man kommer till en kommun och säger att man vill bygga. Uppsala ska ju ha tävling på alla projekt så processen tar längre tid, säger Stefan Alatalo på Peab i Uppsala.
Enligt Henrik Juhlin har kommunen börjat använda markanvisningar på ett annat sätt än förr, genom att ställa upp kriterier och utlysa tävlingar. Kommunen får då bestämma mer om hur bygget ska utformas. Förutom att lägenheterna kan bli mindre likartade är förhoppningen att konkurrensen ökar.
HSB är ett av företagen som ser ljust på byggandet. HSB satsar nu på Gränby backe, Rosendal och Börje tull med sammanlagt flera hundra lägenheter de närmaste åren.
– Vi har sålt 30 av 53 lägenheter i första etappen av Gränby backe och det är vi glada för, säger Erik Gunnarsson, projektledare på HSB.
Rikshem ligger lågt 2012-2013, men kommer igen följande år efter en överenskommelse med kommunen om planläggning av närmare 1 400 lägenheter i främst Gränby, kvarteret Diset nära Gränby och Kvarngärdet. När planerna vunnit laga kraft blir byggtakten omkring 350 lägenheter per år.
Uppsala har i dagsläget 5 097 byggrätter klara i detaljplaner i tätorten, men för över 500 av dem har detaljplanen överklagats.