– Det är alarmerande, säger Magnus Åkerman, på kammarens Uppsalakontor.
Enligt handelskammarens senaste beräkningar har bostadsbristen i Uppsala kommun ökat från 8 800 förra året till 9 900 i år. De ser flera orsaker till att bristen ökar, men framför allt handlar det om att det byggs för få nya bostäder.
Inflyttningen till Uppsala sjönk förra året till 3 000 personer, jämfört med drygt 4 000 personer året innan. Samtidigt minskade antalet färdigställda bostäder från 1 588 till 679 under samma period. På Stockholms handelskammare ser man bostadsbristen som ett hinder för tillväxt.
– Den expansion som skett inom arbetsmarknaden de senaste åren har skett inom den privata sektorn, men det måste finnas bostäder för folk som vill flytta hit. Finns det ingenstans att bo kommer folk att betala skatt någon annanstans, och det kan ju vara en tankeställare för politikerna, säger Magnus Åkerman.
Även produktionen av studentbostäder minskade kraftigt under förra året. 2009 färdigställdes 1 172 nya studentlägenheter i hela landet. Förra året var siffran bara 125, och inga av dem byggdes i Uppsala.
– Det är den lägsta nivån på 22 år. Både Uppsala och Stockholm har en väldigt stor brist på studentbostäder, och bostäderna är väldigt viktiga för att kunna attrahera nya studenter, säger Sofia Linder, analytiker på Stockholms handelskammare.
På Uppsala kommun håller man med om att bostadsbristen är ett problem, men menar att den inte är så stor som handelskammaren gör gällande.
– Vi räknar med ett teoretiskt underskott på ungefär 4 500 bostäder, säger stadsbyggnadsdirektören Bengt Andrén.
Enligt kommunen behöver mellan 1 000 och 1 500 lägenheter byggas årligen de närmaste tio åren. I år har byggandet av runt 400 lägenheter påbörjats, och innan året är slut räknar man med att produktionen av 1 500 lägenheter ska vara i gång.
Går planarbetet för långsamt?
– Det är en demokratisk process, och när det handlar om att bygga på kontroversiella platser tar det lång tid. Vi kan snabba på våra processer, men riktigt snabbt kommer det inte att gå och det tror jag är bra. Stora beslut kräver eftertanke.
När är bostadsbristen borta?
– Förhoppningsvis om fem år, men det är väldigt svårt att säga. Det hinner hända väldigt mycket på fem år, säger Bengt Andrén.