Bostadsbrist inget nytt för Uppsalas studenter

Första tiden som student vill man ägna sig åt att lära känna kursarna och sätta sig in i studierna. I stället få många lägga krutet på att hitta någonstans att bo. Så var det även på 60-talet.

Uppsala2009-09-08 15:23
Studentbostäder är en komplicerad marknad, med extremt varierande efterfrågan och hög omsättning på hyresgästerna. Andrahandsmarknaden är stor, men stor är också svårigheten för uthyrare och bostadssökande att hitta varandra.
- Vi har diskuterat att förbättra bostadsjouren. Just nu är den bara en annonsdatabas, säger Stella Papasotiriou, vice kårordförande i Uppsala.

En av flera förklaringar till höstens svåra bostadsbrist är att den internationella studentgruppen dubblerats på två år. Just nu är de ungefär 1 600. Av dem är 600 masterstudenter som sökt sig hit på egen hand. Utan kontakter är det svårare att hitta en soffa att sova på den första tiden.
- Det är möjligt att det långsiktigt inte är någon bostadsbrist, utan bara så komplicerat att nå fram för att så många söker samtidigt. Till slut hittar folk någonstans att bo, men det behöver inte vara något eget eller bra, säger Stella Papasotiriou.
Bostadsbrist för Uppsalas studenter är inget nytt. I början av 2000-talet var den ungefär lika stor som nu. Då sov studenter på golvet i gymnastikhallar. Sedan dess har flera nybyggnationer uppförts vilket förbättrade situationen under några år. Studentbostäderna Majklockan på Luthagsesplanaden, Lilla Sunnersta, Ekeby och Observatoriet tillförde 754 lägenheter och 94 studentrum.

För tre år sedan tog regeringen bort stödet för nybyggnation av studentbostäder så nu finns inga nya planerade, enligt Camilla Maandi på Uppsala kommunledningskontor.
Förra året började problemen öka igen. Den stora kullen 90-talister har tagit studenten och många vill studera. Lågkonjunkturen får fler än vanligt att välja studier när de riskerar arbetslöshet. Ansökningarna ökade med 25 procent i höst.
Även när en annan stor kull, 40-talisterna, strömmade till universitetet på 60-talet hade många svårt att hitta tak över huvudet. Studentkåren fick statsmakterna att bygga baracker i Blåsenhusområdet och nya studentbostäder började byggas - Kapellgärdet, Flogsta, Hamberg och Blodstenen. När allt stod klart i mitten av 70-talet hade dock studenterna minskat i antal och massor av studentrum stod tomma. Till slut sålde stiftelsen Studentstaden fyra av höghusen i Flogsta. Det var i mitten av 80-talet och bara några år senare ringlade sig kön till kårens bostadsjour lång igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om