Bostäder vid Fyrisån ska klara framtidens översvämningar

Flera byggprojekt är på gång längs med Fyrisån trots att det enligt meteorologerna finns risker för översvämningar. Uppsala kommun bedömer att byggnaderna är tillräckligt rustade för de framtida problem som kan uppstå.

Fyrisån.

Fyrisån.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-12-16 00:01
Göteborgsregionen, som nu har problem med kraftiga skyfall, tillhör ett av landets riskområden för översvämningar till följd av klimatförändringarna. Riskerna för att nivåerna i Fyrisån ska stiga och svämma över är inte stora men de finns där och ingen vet om eller när det kan hända.
- Uppsala är ganska förskonat men någon gång blir det en översvämningssituation även där. Det kan bli 2043 men också 2007, säger Pär Holmgren, meteorolog på SVT.
Enligt honom finns det en kritisk punkt och det är där Fyrisån rinner nedströms under Luthagesesplanaden. Där kan man se att strandkanten är låg och blir det en rejäl översvämning kommer vattnet att rinna förbi polishuset mot tågtunneln.

"Måste förbereda oss"
Allt regn som faller i en triangel mellan Heby, Tierp och Märsta ska rinna ut genom Fyrisån. Till skillnad mot Västkusten och delar av Norrland finns det inga tydliga tecken på ökad nederbörd. I stället är det vårfloden som kan ge det största flödet men den minskar när klimatet blir varmare.
- Men trots det måste vi förbereda oss på större variationer i klimatet och det finns risk för svårare och häftigare skyfall i hela landet, säger Pär Holmgren.
Det pågår flera byggprojekt vid Fyrisån, bland annat byggs bostäder i Fyrisvallen, trots att det ligger inom översvämningsområde. Enligt Anders Erixon, stadsbyggnadsdirektör, har kommunen gjort bedömningen att husen ska tåla eventuella framtida översvämningar efter rekommendationer från Länsstyrelsen. Där har man analyserat riskerna utifrån SMHI:s beräkningar för vilken maxnivå som vattnet i Fyrisån väntas nå på hundra år.

Anpassar byggnaderna
- Utifrån det har vi bestämmelser för att till exempel elutrustning, som kan slås ut, inte får vara placerad i källaren och entréer får inte vara under den uträknade nivån. Där får det bara vara slutna förrådsrum, säger Anders Erixon.
Han anser att det är bättre att anpassa byggnaderna för att klara av problem med översvämningar än att inte bygga alls.
- Hela Amsterdam är ju till exempel byggt vid vatten. Det är så attraktivt och för många är det där inte en avskräckande faktor. Materiella kostnader som uppstår kan verka kostsamma för stunden men att kunna bo vid vattnet är viktigare, menar Anders Erixon.
Det finns ett par kända exempel från förra århundradet då det var översvämning i Fyrisån. Det tidigaste är dokumenterat från 1900 och då steg vattnet upp till korsningen Skolgatan Sysslomansgatan. Den senaste översvämningen inträffade 1997 när det var extrem nederbörd och det kom 100 millimeter regn på en timme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om