Bostäder saknas för personer som behöver särskilt stöd
Trots bygghaussen i Uppsala råder det stor brist på lägenheter för personer som har rätt till eget boende med särskilt stöd. Femtio står i kö och vissa har väntat på lägenhet i flera år. Orsak: För lite personal eller för lite pengar.
— Människor med de här behoven dyker ju inte upp ur intet. De har funnits inom särskolan och omsorgerna under hela sitt liv. Då borde man ju kunna planera för deras boende, säger Eva Hessling-Jansson ordförande i FA.
Bara en ny bostadsenhet med sex platser planeras i år och eventuellt två 2007. Samtidigt väntar ett 50-tal personer som fått beslut enligt Lagen om särskilt stöd, LSS, på sin tur. Enligt Eva Hessling-Jansson har en del väntat upp till tre år. Många är i åldern 25-30 år och bor i dag hos anhöriga.
— Det är ett tungt ansvar. Vissa anhöriga är i 60-års åldern, säger hon.
FUB och FA anser att inget kan vara viktigare för Uppsala kommun än att verkställa sina egna beslut, speciellt till personer som är helt beroende av samhällets stöd.
Ansvaret för det vilar på kommunens fastighetskontor och nämnden för vuxna med funktionshinder, VFK. Enligt Kjell Holm, handläggare vid VFK, behövs så många som 75 till 100 lägenheter byggas under de kommande åren för att alla ska få sitt boende. Det beror på att ett antal psykiskt funktionshindrade och personer med social förtur också saknar egna lägenheter.
Han anser att situationen grundlades under 2004 då många nya bostadsbeslut togs samtidigt som planeringen av nya bostäder gick på lågvarv.
— Av besparingsskäl återbesattte inte fastighetskontoret sina vakanta tjänster. Men nu har man bemannat upp kontoret. Som jag ser det så är vi på spåret igen, säger Kjell Holm.
Fastighetskontorets chef Hans Burström anser dock att pengabrist är orsaken.
— Att skylla på personalbrist är för enkelt. Alla har fått spara på personal. Skälet är ekonomiskt. Det finns inte fri tillgång på kapital till bostäder. Det är ett välkänt fenomen, säger han.
Förra året fick fastighetskontoret tillgång till 35 lägenheter från Uppsalahem. I år ökar volymen till ett 60-tal. Kontoret kan också köpa bostadsrättslägenheter, men av ekonomiska skäl bara i begränsad omfattning. När de funktionshindrade kan få sina lägenheter är oklart.
— Vi har en bostadsproduktion som är väldigt stor i dag. Samtidigt har vi de resurser och begränsningar vi har och det är flera grupper än just den här som är behovsbedömd, säger Hans Burström.
Kjell Holm tror att det kommer att ta tid innan antalet lägenheter motsvarar efterfrågan.
— I år byggs det för lite. Men nu jobbar vi intensivt för att komma i kapp. Det tar nog ett par år. Samtidigt har ju de som väntar alternativt boende, säger han.
Långa väntetider har förekommit länge. Redan 2002 berättade UNT att 31 personer med LSS-behov saknade lägenhet, i augusti 2004 var det 53 personer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!