Bostäder planeras i Rosendal
Vad sägs om en bostad i Rosendal, nära city och invid Stadsskogen i Uppsala? Utbyggnaden av nya Rosendalsområdet, som är tänkt att bli stadens nya campusområde, kan komma att starta med just bostäder. Universiteten behöver nämligen inte Rosendal på flera år och knappast inte heller de forskningsintensiva företag som man tänkt ska ligga i området.
- Utvecklingen av ett sådant här område innehåller rätt så mycket psykologi. Finns det gator och en första bebyggelse så är det lättare för andra att följa efter.
Carl-Johan Engström understryker att några beslut att börja bygga ännu inte fattats. Men frågan kommer att prövas innan våren är slut. Och man skulle kunna komma i gång med utbyggnaden efter ungefär ett år.
Intresse från företag
Det finns redan flera företag som vill bygga bostäder i Rosendal.
Ett av dem är kommunägda Uppsalahem.
— Vi har talat om för kommunen att vi är intresserade av Rosendal, vi tycker det är ett intressant utvecklingsområde, säger Uppsalahems VD Åsa Hedenberg.
Och hon tror att Uppsalahem kan få ekonomi på bostadshus i Rosendal, fastän det i så fall blir hyresrätter. Andra intresserade aktörer vill bygga bostadsrättslägenheter där.
Enligt den detaljplan som kommunfullmäktige nyligen godkände tillåts bostäder på högst hälften av den blivande kvartersmarken i den del av campusområdet som ska byggas mellan Rosendalsvägen och infarten från Grindstugan.
Här finns främst den golfbana som Kåbo Golfklubb haft i många år. Klubbens arrende av Rosendalsfältet har förlängts till och med 31 oktober 2007.
Före dess kan alltså ingen spade sättas i golfjorden.
Började 1998
Hela Rosendalsområdet sträcker sig från Vårdsätravägen i söder till Husargatan i norr, en byggbar yta på drygt 26 hektar.
Lägst i norr finns det nya Rosendalsgymnasiet, det gamla ridstallet som är på väg att rivas, och några andra äldre byggnader.
Rosendal skulle bli en fortsättningen på Uppsala Science Park, det som tidigare kallades Gluntenområdet. Planeringen tog fart 1998 efter önskemål från styrelsen för Stuns (Stiftelsen Samverkan mellan Universiteten i Uppsala, Näringsliv och Samhälle).
Tanken var att universiteten skulle kunna växa i Rosendal och att man till det området även skulle knyta företag som vill finnas i en kunskapsintensiv miljö.
Men Uppsala universitet ser inget behov av Rosendal under åtminstone de närmaste fem åren, och inte heller Sveriges lantbruksuniversitet, som nu är på väg att lämna tomma lokaler i både Ultuna och vid BMC.
Det berättar Uppsala universitets byggnadschef Lennart Ilke och Ulf Heyman, universitetsdirektör hos SLU.
Överskott av kontor
Och ungefär samma sak säger Hans Antonsson, regionchef hos Akademiska Hus.
— Den här planen drevs fram innan Pfizer fattade sitt beslut att lämna Uppsala och Fyrislund, påpekar Hans Antonsson. Genom det minskade behovet av ett nytt etableringsområde.
Nu finns det ett stort överskott på oanvända kontor och forskningslokaler i Fyrislund. Dessutom är Uppsala Science Park inte fullt utbyggt.
- Det blir det först om kanske två-tre år, säger Lars Edvin Andersson, markområdeschef vid Uppsala Science Park.
Och hos Stuns som lotsade fram Rosendalsplanen, ligger fokus på andra saker än en utbyggnad av campus.
— För några år sedan var projektet väldigt intimt kopplat till Stuns, det var före min tid, säger vd:n Curt Nilsson. Rosendalsprojektet ligger närmare kommunen nu, konstaterar Curt Nilsson.
Uppsala tänker marknadsföra Rosendalsområdet vid den internationella fastighetsmässa som hålls i Cannes i nästa månad, berättar Carl-Johan Engström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!