Uppsala kommun har genom ett fullmäktigebeslut 2012 beslutat att Bostad först-projekt ska genomföras, men det har ännu inte förverkligats med pengabrist som motivering, vilket UNT tidigare berättat om.
Nu vill Uppsala stadsmission driva frågan framåt och arrangerade därför på fredagen ett seminarium kallat Bostad först med inbjudna talare från Stockholm och Göteborg där idén förverkligats med goda resultat. Det går ut på att ge den bostadslöse en möjlighet till eget hem innan ytterligare insatser görs. Den bostadslöse får själv definiera sina behov. Den trygghet det skänker ökar motivationen att förändra sitt liv.
Den gängse modellen i landet, och som även Uppsala kommun arbetar efter, är den så kallade boendetrappan, där hemlösa i olika steg ska förtjäna ett eget boende, till exempel att bli av med drogberoende. Enligt Stadsmissionen blir det dock i längden mycket dyrt för kommunerna eftersom många misslyckas.
– Många gånger blir de lösningarna bara akuta och tillfälliga, säger Margaretha S Paras, verksamhetschef vid Uppsala stadsmission.
Per Holm, boendeplanerare vid Göteborgs stad, visade att med boendetrappa som hjälpinsats så är det i slutändan bara 5,5 procent som lyckas. Med Bostad först visar erfarenheter från europeiska städer att 83–94 procent har sina lägenheter kvar efter tre–fyra år.
Göteborg har drivit konceptet i vissa stadsdelar i ett antal år. Västra Hisingen (tidigare Biskopsgården) sparar 100 miljoner kronor under en tioårsperiod med Bostad först-metoden.
Mats Wilgren och Mikael Nygård från Stockholm har varit hemlösa större delen av sina liv. De vittnande under seminariet om sina erfarenheter.
– Jag lyfter på hatten för dem som klarar boendetrappan. Jag har inte gjort det. Man har för lite stöd och åker ut för det minsta lilla, sade Mikael Nygård.
Han har tidigare varit hemlös i hela sitt liv, men nu bor han för första gången i en egen lägenhet efter att ha erbjudits hjälp utifrån Bostad först-konceptet.
– Det här går inte att jämföra med hur det varit tidigare, sade han.
Samhället har hårdnat, säger Margaretha S Paras, och fler behöver stöd för att kunna komma in på bostadsmarknaden.
– Vi ser också en tendens i Uppsala att allt fler blir avstängda från härbärgena för obestämd tid. Det är många som tvingas sova i Mikaelsparken.
Hur Uppsala kommun kommer att agera under mandatperioden när det gäller Bostad först är för tidigt att säga, enligt kommunalrådet Erik Pelling (S). Den nya majoriteten har ännu inte tillrätt eller lagt någon budget.
I nämnden för hälsa och omsorg kommer dock 27 november att presenteras ett tjänstemannaförslag om hur Bostad först ska kunna införas i Uppsala.