Bortsopning av sand dröjer

Vintern är över - nu återstår bara att sopa bort 15 000 ton sand från Uppsalas gator. Det är tre gånger mer än normalt.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-03-31 09:54
Det har varit en dyr och intensiv vinter för gatukontoret. Konstant vinterväglag sedan december har lett till full aktivitet med snöröjning och halkbekämpning. Nu väntar efterarbetet när tusentals ton sand som lagts ut på gator, torg och cykelvägar ska bort.
- Vi vill inte ta bort den än eftersom det ska bli kalla nätter i helgen, men nästa vecka ska vi börja grovsopa de gator som är fria från snö, säger Pär Blom, produktionsledare på kommunförvaltningen Teknik & service, som sköter sopningen i centrala Uppsala.

Innan det går att sopa rent på parkeringsplatser och mindre vägar måste det bli helt snö- och isfritt. Och ännu har inget datum satts för när arbetet ska börja.
- Förra året började vi 14 april men det blir något senare i år, säger Jan-Olof Hasselborn på gatukontoret.
Därefter har entreprenörerna en månad på sig att få bort 15 000 ton sand från Uppsalas vägar. Pär Blom på Teknik & service uppskattar det till tre gånger så mycket som läggs ut en normal vinter. Men enligt kommunens avtal med entreprenörerna får de samma ersättning oavsett mängden grus på vägarna.
- Det blir svårt att få det att gå runt. Men jag kör oavsett om jag förlorar pengar på det, säger Karl-Johan Thisner, som sköter sopningen av vägar utanför cent­rum.

Avtalet baserar sig på att det sandas 20 gånger per vinter, och ger två procents påslag för varje extra sandning som skett. Men det är bara sandningarna på vanliga bilvägar som räknas. Under en snörik vinter som den här prioriteras i stället buss- och genomfartslederna, men även cykel- och gångbanorna som har sandats hela 36 gånger i vinter. När gruset nu ska bort vill kommunen inte stå för notan, menar Ulf Haglund på HUAB, som sköter sopningen av cykel- och gångvägar.
- Att jag skulle köra bort sand för 36 gånger när jag har betalt för 20, det köper jag inte. När det är så stora skillnader mot avtalet måste man ta hänsyn till det. Det finns ingen anledning för mig att köra ut på vägarna annars, säger han.

Förra året fick Ulf Haglund ett extra påslag för sandningarna på cykelvägar trots att det inte står i avtalet, och han hoppas på en liknande uppgörelse med kommunen i år.
Fakta: Så mycket har vintern kostat

Trots den bistra vintern räknar Uppsala kommun med att landa på ungefär samma nota för vinterväghållningen som förra året. Den var också relativt hög - 40 miljoner kronor. Från och med årsskiftet har snöröjning och halkbekämpning kostat 19 miljoner kronor.

Sandupptagningen beräknas kosta ungefär 8 miljoner, vilket ger drygt 10 miljoner kvar till vintermånaderna i slutet av året.
- Det som är bra är att vi har en flexibel budget, är det mycket snö har vi rätt att åka ut och ploga. En del kommuner får skära bort på asfalteringen på sommaren om vintern kostar mycket, men det slipper vi, säger Jan-Olof Hasselborn på gatukontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om