Borgensbeslut kan strida mot lagen

NYHETER. Sigtuna kommun kan ha gjort sig skyldig till lagbrott när man gått i borgen för ett lån till Sigtunahem. Det hävdar företrädare för oppositionspartierna.– Man struntar i att det har kommit en ny lag och stoppar huvudet i sanden och kör på, säger oppositionsrådet Henrik Kelfve (M).
Uppdaterad 2011-02-02 15:27

Uppsala2014-02-18 17:00

Under ett extrainsatt möte på onsdagen tog kommunstyrelsen ett beslut om att gå i borgen för lån på drygt 22 miljoner kronor till Sigtunahem. Lånet är en omvandling av ett tidigare lån från 2005, för gruppboenden i Sigtuna stad.

Borgensåtagandet kan vara ett brott mot den nya lagen om allmännyttiga bolag som började gälla den 1 januari i år, enligt företrädare för oppositionspartierna.
– Lagtexten säger att om man tecknar kommunal borgen så får effekterna, rent ekonomiskt, inte vara att kommunala bolag får fördelar som andra inte kan få, säger Crister Mattsson (FP).

Sigtunahem får alltså inte tjäna på att kommunen går i borgen för lån till bolaget. För att följa lagen kan kommunen ta ut en avgift från Sigtunahem som gör att lånet inte blir billigare än om Sigtunahem hade lånat utan den kommunala borgen.

I dagsläget tar kommunen ut en avgift men både Crister Mattsson (FP) och Henrik Kelfve (M) ifrågasätter om den är hög nog för att uppfylla kraven som lagen ställer. De vänder sig också emot att kommunen går in med borgen över huvud taget. Det är en fråga som diskuterats flitigt på kommunfullmäktige det senaste året.
– Lagen ska likställa kommunägda bolag med andra verksamheter. Om kommunen ger fördelaktiga lån eller tecknar borgen för lån ska det man tjänar tillfalla kommunen. Vad är då meningen med kommunal borgen, säger Crister Mattsson (FP).

Oppositionspartierna hoppas att ärendet kommer att prövas rättsligt, exempelvis genom att någon intresseorganisation, som Fastighetsägarna, anmäler det.

Kommunalrådet Anders Johansson (S) bemöter kritiken genom att säga att den nya lagen inte är relevant i ärendet som man tog beslut om på onsdagen.
– Det här gäller förlängd borgen på två gruppbostäder inom handikappomsorgen. Den nya lagen tar framförallt bäring på den vanliga hyresmarknaden, säger han.

Han säger också att det inte finns några klara riktlinjer på hur hög en avgift för borgen ska vara för att kraven i den nya lagen ska vara uppfyllda.
– Vi väntar på förslag från SABO och SKL om detta. Det ska komma under det här halvåret. Kanhända uppfyller vi redan lagens krav.

Hur kommunen kommer att agera när Sigtunahem behöver omvandla ett lån för vanliga hyreslägenheter är enligt Anders Johansson en öppen fråga.
– Vi får ta ställning till det vid det aktuella tillfället, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om