Borg föreläste i Uppsala

För ett ögonblick tror jag att det är forskningsministern jag sitter och talar med. Men hästsvansen, glasögonen, ringen i örat och pratet om sysselsättning och arbetsmarknad påminner mig om att det inte är Lars Leijonborg utan finansminister Anders Borg jag intervjuar en stund före hans förläsning för en av ekonomstudenter fullsatt hörsal 4 på Ekonomikum i Uppsala.

Foto: Jörgen Hagelqvisat

Uppsala2008-04-22 16:26
Anders Borg talar nästan lika gärna om forskning som om politik. Eller kanske till och med hellre? Han har gjort sig känd för att ständigt stödja sig på vetenskapliga studier och resonemang och det är så han presenteras för studenterna av professor Nils Gottfries. Frågan är vad som blir kvar av politiken, av värderingarna?
- Jag tycker att det är roligt att jobba inom det fältet där man baserar mycket på forskning, det blir mer praktisk ingenjörskonst. Jag är nog lite mer pragmatisk, säger han under intervjun.

Lite mer pragmatisk, ja. I en tidningsintervju sade Anders Borg att skillnaden på honom som moderat och en socialdemokrat inte är så stor som man kan tro. Skillnader handlar mer om det tekniska - betyg eller inte betyg, höjda eller sänkta skatter - för att nå de politiska målen, inte om målen i sig. De är i stort sett de samma oavsett partifärg; vi ska behandla alla lika och ge alla lika möjligheter att forma sitt liv, säger han till mig.
Under föreläsningen går han i rasande takt igenom vårbudgeten och den nutidsanayls, flitigt stödd på forskning, som legat till grund för den. Han talar om att decennier av ansvarsfull ekonomisk politik placerat Sverige på en stabil grund, som kan bära även nu när det skakar. Inga politiska passningar om illa skötta finanser här inte.
En av de många frågorna från studenterna rör euron. När ska Sverige gå med frågar studenten? När fler stater är med, så att Sverige har hamnat mer utanför än vad vi är i dag, blir svaret. Men eurofrågan kommer då mer att ha blivit "en politisk fråga", säger Anders Borg. Det har nämligen visat sig att det inte kostar så mycket att stå utanför, inte heller att det har någon avgörande positiv effekt, förklarar Anders Borg. Med det konstaterat, först då blir det dags för de politiska värderingarna i Anders Borgs värld.
Anders Borg har en diger vetenskaplig bakgrund. Under fyra år läste han filosofi, ekonomisk historia och statsvetenskap i Uppsala. Därefter följde studier i nationalekonomi i Stockholm. Tiden i Uppsala minns han som mycket lycklig, säger han. Han kom från direkt från gymnasiet i Norrköping till statsvetenskapens salar och mötte andra som också ville sluka böcker. Han var också engagerad i kårpolitiken i Uppsala och var till och med kårens ordförande en kort period.
Universitets- och utbildningsfrågor ligger nog vår finansminister varmt om hjärtat. I höst lägger regeringen fram en efterlängtad forskningsproposition. Alla inom universitetsvärlden, forskare och studenter törstar efter mer pengar. Och de kan bara hoppas att en finansminister med åtminstone ett ben i forskningen förstår behoven och är beredd att släcka deras törst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!