"Borde vara lag på att ingripa"

När Uppsalabon Maria Ahlin såg hur en pojke misshandlades av sin pappa valde hon att ingripa. Men trots att platsen var full av människor var det ingen som tog hennes rygg.

Maria Ahlin.

Maria Ahlin.

Foto:

Uppsala2017-08-31 09:43

En ung kvinna rånades på sin mobiltelefon och flera personer blev vittnen till överfallet - men ingen grep in. UNT rapporterade om händelsen från Stadsträdgården i går och artikeln kan du läsa här.

En annan Uppsalabo som tvingats reflektera över varför medmänniskor väljer att inte ingipa är Maria Ahlin. Tidigare i somras befann hon sig på Centralstationen i Stockholm när hon såg en man riva och slita i en pojke. För henne var det självklart att ingripa.

– Jag agerade på ren instinkt, men det som var väldigt förvånande var att jag var ensam om att gripa in. Jag väger 50 kilo och stod där själv mot en arg man. Det hade såklart känts tusen gånger tryggare om någon annan vuxen hade stått vid min sida och visat att det var fel, säger Maria Ahlin.

Efter händelsen i Stockholm valde hon att skriva en debattartikel om vikten av civilkurage - något hon hoppas ska inspirera andra människor till att också gripa in om de ser någon som far illa.

– Att skriva texten var lite som terapi för egen del. Jag fylldes av så mycket adrenalin efteråt och kände att jag behövde skriva av mig. Samtidigt förundras jag över vilken spridning såna historier ofta får. Det bör vara självklart, säger Maria Ahlin.

Hon tror att det finns flera anledningar till att människor väljer att inte gripa in.

– Jag tror att många är rädda för att själva råka illa ut eller för att ha fel. Men civilkurage handlar inte alltid om att göra något jättestort och hjältemodigt. Det handlar om att göra vad man kan efter egen förmåga. Det kan vara att springa runt hörnet och ringa polisen om man ser något eller säga till om någon pratar sexistiskt på bussen. Att vara tuff i sin vardag, säger Maria Ahlin.

Samhället kan göra mycket mer för att få folk att våga stå upp för andra människor. Förutom kurser i skolan vill hon se ett lagkrav på att ingripa om man ser någon som befinner sig i nöd.

– Jag tror att det behövs för att förmå folk att gripa in. Det handlar inte om att straffa och jaga människor som inte gör det, men det skulle kunna ha en normativ effekt. Att det är rimligt att gripa in efter mina förutsättningar om någon annan far illa. Om man har det i bakhuvudet tror jag det skulle förändra attityder och öka medvetenheten hos många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!