– Vi hade inte varit i närheten av den här utvecklingen utan pandemin. Samtidigt är det inte ovanligt att utveckling inom vården drivs av oförutsedda händelser. Tur i oturen var att vi ändå förberett en utveckling med digitala besök.
Det säger Åsa Törnkvist, biträdande verksamhetschef för psykiatri på Akademiska sjukhuset. På psykiatrin ökade videosamtalen som mest under förra året – från 158 digitala vårdbesök under 2019 till 11 307 i fjol. Det innebär att ungefär var tionde besök hos psykiatrin under 2020 gjordes digitalt.
– Ofta vill man träffa patienten fysiskt första gången för att få en känsla för personen, men i många fall går det utmärkt att göra uppföljningar över videosamtal. Det är förstås inte möjligt när du behöver känna på kroppen, säger Åsa Törnkvist.
Men vem som videomöten funkar bra för är högst individuellt, påpekar hon.
– Det beror exempelvis på digital vana och på var man befinner sig i sin behandlingsprocess. Vi har nästan 17 000 patienter och det finns inte en lösning som passar alla, men vi erbjuder den här formen när det är lämpligt och möjligt.
Också på barnsjukhuset har videomöten blivit vanligare det senaste året, från 166 stycken under 2019 till 1 286 i fjol. Och det funkar bra, så länge vårdpersonalen känner barnet sedan tidigare, säger Åsa Neuman som jobbar inom specialiserad pediatrik.
– Vi träffar familjer under en längre tid och mycket handlar om observation. Det går till viss del även att göra digitalt och många gånger är det klart bättre än att boka av, säger hon.
Andra gånger är det svårare att ersätta det fysiska mötet med ett digitalt, exempelvis när det behövs en tolk.
– Det är också svårare att få till enskilda samtal med barn och ungdomar. När man blir lite äldre har man rätt att ha tid själv med sin behandlare. Vid fysiska besök går föräldrarna ut, men det är svårare för oss att veta vid digitala besök.
På ett års tid har Akademiska sjukhuset alltså gått från 453 till 14 700 digitala vårdbesök. Håller det i sig även efter pandemin? Till stor del ja, säger Åsa Törnkvist på psykiatrin.
– Det kommer nog också bli vanligare med mer internetbaserad psykologisk behandling generellt, inte bara det som ersätter fysiska möten. Inom psykiatrin har vi exempelvis behandlingsprogram för depression och social ångest, där vi blandar egenarbete och kontakt med behandlare.