Bönderna känner hopp för framtiden

Stigande råvarupriser och ett ökat självförtroende gör att landets bönder känner stor framtidstro, den högsta på många år. I Uppsala län vill nästan hälften, 45 procent, av lantbrukarna utveckla nya verksamheter på gården.

Grisproducenterna klarar sig bäst bland bönderna. (Arkivbild.)

Grisproducenterna klarar sig bäst bland bönderna. (Arkivbild.)

Foto: Hans EEricson

Uppsala2007-04-19 10:37
Det visar årets lantbruksbarometer som Sifo har sammanställt på uppdrag av LRF, LRF Konsult och Swedbank.
Två av tio Uppsalabönder vill satsa på entreprenad och en av tio vill förädla egna livsmedel eller starta gårdsförsäljning.
För mjölkbönderna i länet fortsätter trenden med större och färre mjölkgårdar.
30 procent av Uppsala läns mjölkproducenter med mer än en miljon kronor i årsomsättning vill sluta med mjölkproduktionen inom tre år. Totalt 28 procent vill utöka produktionen.

Totalt 84 procent tror att lönsamheten förbättras eller blir oförändrad nästa år. Det är en ökning med 13 procentenheter sedan i fjol.
Undersökningen visar också att många av landets lantbruksföretag går bra ekonomiskt. En dryg tredjedel, 37 procent, anser att lönsamheten var ganska god eller mycket god under 2006. Det är en ökning med tio procentenheter jämfört med 2005.
Lönsamheten har stärkts inom alla produktionsriktningar, men bäst klarar sig grisproducenterna.

Det goda ekonomiska läget gör att fler investerar i sina byggnader. Mer än var fjärde lantbrukare, 26 procent, tänker investera i byggnader jämfört med 24 procent för ett år sedan.
Många vill också utveckla nya verksamheter på sina gårdar, till exempel entreprenadverksamhet eller förnybar energi.
Satsningar på hästar och turism lockar tio procent av bönderna.
För mjölkbönderna fortsätter trenden med större och färre mjölkgårdar. 19 procent av mjölkbönderna planerar att utöka produktionen och 22 procent tänker sluta inom en treårsperiod.
De ökade investeringarna har lett till att lantbrukets samlade låneskuld ökat med cirka sju miljarder kronor. Vid årsskiftet var låneskulden totalt nästan 136 miljarder kronor.

För första gången finns klimatfrågor med i lantbruksbarometern.
Nästan hälften, 46 procent, är ganska eller mycket oroade över klimatförändringarna. Mest bekymrade är bönderna i Kronobergs län, som drabbades hårt av stormen Gudrun.
Lantbruksbarometern bygger på intervjuer som SIFO har gjort med 3 922 bönder i januari, på uppdrag av LRF, LRF Konsult och Swedbank.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om