Bönder vill ha sol

Kvaliteten på årets skörd hotas på grund av de senaste dagarnas ihållande regn. Svampar och sporer riskerar att försämra grödornas näringsinnehåll, vilket kan leda till ett stort ekonomiskt bakslag för de väderberoende lantbrukarna.

Foto: Arkiv/Staffan Claesson

Uppsala2007-07-09 18:00
Lagom mycket sol och lagom mycket regn står alltid högst upp på böndernas önskelista. Taktik och ständig koll på väderprognoserna är förutom det praktiska arbetet en förutsättning för lantbrukarnas verksamhet under sommaren.
Just nu tyder SMHI: s prognoser på fortsatt regn och duggregn i Uppland under de kommande dagarna, något som kan leda till olycksbådande konsekvenser för kvaliteten på årets skörd.
- Vi har haft en bra sommar hittills, men slutar det inte regna snart kan det bli en jobbig säsong för både spannmåls- och vallfodersbönder, säger lantbrukaren Håkan Bodin i Uppsala.

Just nu står spannmålen, korn, vete, havre och råg, fortfarande gröna och omogna på åkrarna i Uppsalatrakten. Men fortsätter regnet ökar risken för en näringsfattig gröda då spannmålen ska skördas i mitten av augusti. Svampar som trivs bra i fuktigt väder urholkar spannmålens näringsvärden och kvaliteten och sedermera förtjänsten sjunker. Ett exempel är vete som vid dålig proteinhalt inte kan säljas som brödsäd och i stället måste säljas som fodersäd för betydligt mindre pengar.
- Än är det inte kört för spannmålen, men självklart är jag orolig om regnandet fortsätter, säger Håkan Bodin.

Även vallfodret, hö och ensilage, kan råka illa ut om regnet håller i sig. De lantbrukare som redan hunnit slå sitt gräs riskerar att få en möglig skörd. Vattnet kan även orsaka svårigheter att skörda eftersom gräset lägger sig platt på marken. Liksom hos spannmålen kan också ensilagets näringsvärden urholkas om det drabbas av sporer.
- Foder med mindre näring gör att korna mjölkar sämre. Då måste de äta mer foder och åtgången blir betydligt högre. Det kan drabba mjölkbonden hårt ekonomiskt, menar Fredrik Nilsson på Lantmännens riksförbund.

De ekologiska bönderna drabbas extra hårt av en näringsfattig skörd eftersom de inte kan kompensera ett dåligt näringsinnehåll genom att blanda ut skörden med kraftfoder.
- Vi får bara använda en liten del ekologiskt kraftfoder till våra djur, vilket gör att vi är helt beroende av hur näringsrik skörden är, säger Inger Gauffin-Karlsson som hoppas kunna skörda sin andra skörd i mitten av veckan.
- Näringsvärderna ska vara maximalt höga då, men fortsätter regnet är jag orolig för hur kvaliteten kommer att bli. I den utsträckning vi får använda kraftfoder är det ändå en dyr affär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om