Bondemarknad här för att stanna

Jonas Ewemo har fått smak på uppländska ostar. För andra året i rad arrangerar han Bondens egen marknad i Uppsala - torghandel med närproducerad mat - framför Resecentrum.

Jan Ewemo arrangör till Bondens marnad.

Jan Ewemo arrangör till Bondens marnad.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-05-16 13:00

Finns det någon efterfrågan på närproducerat bland Uppsalaborna?
– Ja! När vi startade Bondens egen marknad förra året kändes det att det funnits ett sug efter det. Jag blev väldigt överraskad över gensvaret. Jag hade ingen aning om hur det skulle tas emot, men det blev en enorm kundtillströmning.

Vad är det som lockar?
-
Kunderna uppskattar att möta producenterna öga mot öga och att kunna ställa frågor om maten, och den lokalt producerade maten är ju både färskare och godare. Producenterna är nöjda – Bondens egen marknad har visat sig bli en stor del av deras inkomster.

Hur blev du arrangör för en bondemarknad?
– Jag träffade Claudia Dillmann, som är matambassadör för Uppland. Vi fann varandra och funderade över varför det inte fanns någon Bondens egen marknad i Uppsala. Vi kom på att det fanns massor att göra och startade projektet ”Bondens mat i Uppland”, inom vilket vi startade marknaden. Nu håller vi på att avsluta vårt engagemang i Bondens egen marknad, för nu är den igång av sig själv. Den är här för att stanna.

Du har enligt egen utsago haft ett 40-tal olika jobb, bland annat som rekvisitör och produktionsledare inom film och tv. Är du kulturarbetare eller affärsman?
– Jag känner mig definitivt mer som en kulturarbetare. Mitt liv är ett bananskal, jag har halkat in på projekt som gett spinoffeffekter.

Hur kom du in på mat?
- År 2007 blev jag projektkoordinator för evenemanget ”Smaklust” i Stockholm, som ägde rum under tre dagar och blev en pyramidal succé. Det ekologiska och närproducerade tänkandet hade fått fäste då och det kom galet mycket folk. Jag blev helt häpen över att se vad Sverige producerar. Jag blev överväldigad.

Hur var det att möta Upplands bönder?
– Det var en ny värld som öppnade sig. På Bondens egen marknad har vi fyra ostproducenter som gör otroligt goda ostar, och tomatodlare som lägger upp en mängd olika sorters tomater i olika färger – som ger rena smakexplosionen! Det känns som en förmån att få jobba med något som i grund och botten är väldigt bra, att få bidra till det känns bra.

Är vi beredda att betala för lokalproducerad mat?
– Ja, uppenbarligen. Närproducerat är dyrare, så är det. Det är små företag med mindre volymer, det går inte att ta samma pris som på massimporterade tomater från Holland. Men jag äter hellre mindre av något som är gott och inte har en miljard olika tillsatser, man kan vara mer selektiv.

Köper du själv närproducerat?
– Absolut inte bara. Jag är som alla andra, om barnen är hungriga och snabbt måste ha mat kan det bli färdiga köttbullar. Men jag har blivit mer medveten och försöker att styra mitt beteende.

Vad gör du annars?
– Jag och Claudia Dillmann håller på att kartlägga alla matproducenter i Uppland. Vi försöker sälja in ett nytt butikskoncept, som innebär att all lokalt producerad mat samlas på ett ställe i en butik. I dag har det närproducerade en tendens att försvinna i det övriga utbudet. Vi har också fått medel för att satsa på matturism.

Matturism..?
– Vi ska göra en matkarta, där alla lokala matproducenter är med. Jag hoppas att den är klar till hösten. Vi vill också organisera matrutter – bussfärder ut till producenter. Vi försöker göra det så attraktivt att man verkligen vill åka ut och upptäcka sitt eget landskap. Jag själv hade ingen aning om allt som finns därute!

Personligt: Jonas Ewemo

Ålder: 49
Bor: Stockholm
Familj: Sambon Teresa Beale, barnen Elvis och Mira
Bakgrund: Uppsalabo tills 1999, utbildad inom teater och konst och projektledning. Har bland annat jobbat 10 år som rekvisitör på SVT
Gör helst: Hänger med familjen, äter middagar med goda vänner, bio och konserter
Äter gärna: Mustiga grytor och goda ostar
Aktuell: Arrangör till Bondens egen marknad i Uppsala, tillsammans med Claudia Dillmann

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!