Att det finns kreosot i marken vid Bolandgymnasiet är känt sedan tidigare. Kreosot är en blandning av många ämnen och klassificerat som cancerframkallande då det innehåller flera substanser med hälsofarliga egenskaper.
När Bolandgymnasiet skulle byggas ut 1996 lät kommunen undersöka platsen. Då konstaterades höga halter av kreosot som vida översteg Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning, som en skola anses vara. Risken för att föroreningarna skulle spridas bedömdes dock som liten och föroreningarna kapslades in inför bygget.
Men nu, i samband med den planerade flytten av gymnasieskolan GUC:s elever till Bolandgymnasiet, har lärare på GUC uttryckt oro över föroreningarna. Lärarna ifrågasätter om det över huvud taget är lämpligt att ha en skola på platsen och påpekar också att en förskola ligger strax intill.
Det har medfört att länsstyrelsen har inlett en inventering, något man gör med alla misstänkt förorenade områden. Kommunen, som är tillsynsmyndighet, ska också ta prover inne på Bolandgymnasiet för att undersöka om det finns föroreningar i luften.
Enligt Ebba Tiberg, som är miljöskyddsinspektör på kommunen, behöver inkapslingen nu när 15 år har gått kontrolleras.
– Utifrån vad jag har kunnat se på bilder är den ordentligt gjord, men det var ett tag sedan och vi vet inte hur länge det håller.