Tony Lindberg är pappa till en pojke med funktionsnedsättning. Flera gånger har han blivit uppringd av assistansbolag som vill sälja sina tjänster till familjen. De föreslår ett möte för att diskutera hur företaget kan hjälpa familjen att få tillgång till extra resurser från kommun och försäkringskassa i form av assistans.
Tony Lindberg förstår att en del familjer i samma situation kan uppskatta att bli kontaktade av assistansbolag. Själv blev han överrumplad av att telefonen började ringa.
– Min spontana känsla var ”Hur har de fått den här informationen? Vem har berättat att min son har en funktionsnedsättning?”
Tony Lindberg har krävt svar från assistansbolagen. Han berättar att PA Care är det enda bolag som svarat.
– De sa att assistansbolag får ut klasslistor från kommunerna.
Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, ser en växande trend med bolag som antingen via kommunens klasslistor eller på annat sätt söker reda på särskolebarn och deras familjer.
– Många familjer tycker att det här är en aggressiv marknadföring. Det känns olustigt att någon får tag på barnens adress och personuppgifter. Ett minimikrav vore att de talar om varifrån de har fått uppgifterna, men det gör de inte, säger generalsekreterare Henrik Petrén.
Tony Lindberg antar att kommunen är skyldig att lämna ut klasslistorna, men tycker att det är oetiskt av företagen att jaga kunder på det här sättet. Bolagen får inte reda på vilket handikapp eleven har, men utgår ifrån att det finns behov av extra stöd när de vet att eleven går i en särskola.
– Vi är väldigt noga med att inte hänga ut våra barn vare sig på Facebook eller i bildflöden. Då känns det extra tråkigt att vi inte kan skydda dem mot det här.
Tony Lindberg har begärt svar från Uppsala kommun. Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör i Uppsala kommun, säger att hon försökt ta reda på om uppgifterna lämnats ut, men varken den aktuella skolan eller vård och bildning känner till att så har skett. Hon påpekar dock att det finns fler vägar för den som vill försöka få ut informationen.
– Men vi ska följa det regelverk som finns. Vi lämnar inte ut klasslistor då det rör sig om en särskola.
Grundprincipen bekräftas av kommunjurist Torkel Winblad. Han säger dock att det är svårt att skydda barnen helt, då personuppgiftslagen inte alltid ger skydd för särskoleelever. Det gäller att rektorn, registratorn eller någon annan som får en begäran tolkar in att uppgifterna om särskoleelever är känsliga.
– Det finns en risk att det händer att företag får ut uppgifterna eftersom det inte finns en klar sekretessregel som skyddar eleverna.
Det finns dessutom flera vägar för den som försöker få ut uppgifterna av kommunen; Ett företag som nekas uppgifterna på vård och bildnings kontor kan vända sig till den enskilda skolan och göra ett nytt försök.
Hans Kvick, rektor för särskolorna vid Eriksbergsskolan och Tunabergsskolan, har nekat ett företag att få ut klasslistor. Hans motiv är att eleverna inom särskolan är en utsatt grupp.
– Just för att de har en funktionsnedsättning så kan det vara känsligt. Och som förälder vill man kanske inte bli kontaktad av olika företag. De som vill sälja in sina tjänster får inhämta informationen från något annat håll.
UNT har vid upprepade tillfällen sökt en kommentar från PA Care:s vd Johan Warnqvist som inte återkommit.