Boktjuv släppt

Den man i 35-årsåldern som greps i augusti misstänkt för att ha stulit värdefull äldre litteratur för miljonbelopp från bland annat universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala har nu försatts på fri fot av åklagaren. Mannen erkänner numera brott.

Uppsala2004-10-27 18:05
Mannen som är medborgare i Storbritannien och författare har suttit häktad en längre tid misstänkt för grov stöld.
När mannen greps förnekade han brott men under utredningens gång har mannen erkänt att han stulit uppemot 400 böcker.
Skälet till att mannen suttit häktad har varit risk för att han på fri fot skulle kunna förstöra utredningen genom att ta kontakt med personer som skulle höras i utredningen.
- Nu har dessa förhör hållits och eftersom både tingsrätten och hovrätten ansett att det inte finns någon flyktfara tyckte jag att jag inte kunde göra annat än försätta mannen på fri fot, säger kammaråklagare Chatrine Rudström.

Antikvariskt värde
Hon har ännu inte fått någon sammanställning av värdet på de sammanlagt uppemot 400 böcker som mannen erkänt att han stulit och sålt via Internet.
- Men från egyptologiska institutionen har jag fått uppgift om att de 40 böcker som stulits därifrån har ett sammanlagt värde på 200 000 kr. Att det handlar om så mycket pengar beror på att böckerna som stulits har ett särskilt antikvariskt värde, säger Chatrine Rudström.

Sålt till andra länder
De stulna böckerna har sålts vidare till köpare i stora delar av världen exempelvis till USA, Japan, Kanada och flera mellaneuropeiska länder.
Anledningen till att utredningen har dragit ut på tiden är att åklagaren och polisen vill höra köpare i många olika länder genom så kallad rättshjälp via utrikesdepartementet.
- En del länder har varit väldigt snabba att hjälpa till. Från andra har vi ännu inte fått något svar. Det är därför väldigt svårt att säga när utredningen kan vara klar och när åtal då kan väckas, förklarar Chatrine Rudström.
Det var i våras som personal vid olika universitetsbibliotek i Uppsala fick tips om att värdefulla böcker från biblioteken fanns utbjudna till försäljning på Internet.

Bjöds ut på hemsidan
Vid Karin Boyebiblioteket fick man till exempel tips om att en fransman köpt böcker med Carolina Redivias stämplar i.
På den misstänkte engelsmannens hemsida kunde man även konstatera att böcker som försvunnit från Karin Boyebiblioteket bjöds ut på hemsidan men försvann i takt med att de såldes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om