Boksskatt läggs ut på nätet
Om en eller ett par månader kommer samtliga V-Dala nations boktitlar att finnas ute på internet. Nationens bibliotek är redan nu, med sina runt 90 0000 titlar, Sveriges största privatbibliotek.
— Om en eller två månader skall man kunna hitta alla våra boktitlar på vår hemsida på internet, lovar Gabriel Cleverdahl.
Han har lagt in de sista titlarna på hemsidan, och sysslat med det mer mödosamma arbetet att checka av att de böcker som lades upp i dataregistret för ett kvartssekel sedan fortfarande existerar i sinnevärlden.
Brett urval av kurslitteratur
Och Gabriel Cleverdahl är inte missbelåten med utfallet.
— Det är inte så illa. Av de runt 30 000 titlar som finns tillgängliga här på hyllorna har ett par hundra försvunnit på okända vägar 25 år. Det är hysad statistik, tycker jag. Tanken är att alla nationers bibliotek så småningom skall kunna hittas på nätet.
V-Dala nations bibliotek är känt för sitt breda urval kurslitteratur. Här finns till exempel kursböcker i 25 ämnen på A- och B-nivå — väl använda, försäkrar Gabriel Cleverdahl, medan han visar runt i det charmfulla biblioteket med sina karaktäristiska Aaltoljusinsläpp.
Kursböckerna är av varierande årgångar. Gabriel Cleverdahl har lärt sig att litteratur i historia och arkeologi är hyllvärmare som används av många årskullar studenter. Men också att kurslitteratur i ekonomi och juridik åldras desto snabbare.
Hemtrevligt hopplock
Härinne finns den omisskännliga doften av bibliotek, av gamla luntor och bokdamm. Från väggarna blickar en rad rosiga äldre herrar ner mot betraktaren, somliga välvilligt, andra myndigt. Stolar, fåtöljer och bord utgör ett förtjusande, udda hopplock tillsammans med ålderdomliga spelbord och jordglobar. Smäckra Aaltodesignade sittmöbler samsas med gamla kuratorsskrivbordsstolar från det äldre nationshuset, och andra fängslande möbler vars bakgrund man inte bör forska närmare i, antyder bibliotekarien.
En populär del av nationens bibliotek är tidningsrummet.
— Det spelar ingen roll att lokala tidningar numera finns på internet. Studenterna vill gärna läsa sina papperstidningar från hembygden, säger Gabriel Cleverdahl och gör en gest mot tidningsstället där de lokala avisorna vilar tätt intill varandra: vältummade exemlar av Borlänge Tidning, Arboga-Posten, Falu-Kuriren, Mora tidning och andra ekon från hembygden.
I magasinet finns de böcker som utkom före 1900-talet. Gabriel Cleverdahl visar upp en av de märkligaste böckerna, som samtidigt är nationens bokstavligt talat tyngst vägande verk: ett mastodontiskt synonymlexikon på inte mindre än åtta språk, bland dem grekiska, arabiska, hebreiska, syriska, samariska, eritreanska och kaldeiska. V-Dala nation äger också ett exemplar av Gustav Vasas bibel från 1541. Härinne, bland luntor och skinninbundna böcker, finns också matriklar över alla de studenter som under århundradena skrivits in vid nationen, och en mängd avhandlingar.
— Arkivet hyser de doktorsavhandlingar som producerats vid universitetet mellan 1715 och 1960. Av tradition fick nationerna ett exemplar av varje avhandling som trycktes. V-Dala är en av få nationer som sparat alla sina exemplar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!