Bokpris kan bli chock
Det är dyrt att flytta hemifrån och börja läsa på universitetet. Därför kan första terminens kurslitteratur bli rena kallduschen. Enligt en färsk studie kan skillnaderna vara våldsamma, från 875 till 9 939 kr för en enda termin.
Peter Sjömark, som läser psykologi på Uppsala universitet, snabbkollar en kursbok som inte går att låna på bibliotek och som han ska tenta på om en vecka.
Foto: Rolf Hamilton
På andra ställen kommer de blivande sjuksköterskorna lite billigare undan. Lund, Luleå och Umeå ligger mellan 5 624 och 6 940 kr. Men det är ändå flera tusenlappar mer än vad till exempel blivande jurister måste köpa böcker för under sin första termin.
Böcker användbara hela skoltiden
Uppsala universitet använder liksom Linköping så kallat problembaserat lärande på sjuksköterskeutbildningen. Det innebär att studenterna själva får leta reda på den kunskap som behövs för att lösa givna problem eller uppnå angivna mål.
I Uppsala kostar den obligatoriska litteraturen för första terminens kurs i omvårdnad på institution/hemmiljö drygt 2 400 kr. De flesta böckerna kommer studenterna att ha användning av under hela studietiden.
Det finns visserligen en lista med resurslitteratur för över 6 000 kr, men enligt kursadministratör Rie Bjerg Bäcklund är det inte meningen att studenterna ska köpa alla dessa böcker också. Avsikten är i stället att obligatoriska kursböcker ska kunna bytas ut mot likvärdig verk ur resurslitteraturlistan.
Inte ens om de blivande sjuksköterskorna i Uppsala köpte alla böcker på resurslistan skulle de komma upp i de 9 939 kr som tidningen Studentliv uppger att kursböckerna för första terminen i Linköping kostar.
- När det gäller författningshandboken rekommenderar vi att studenterna använder nätversionen på Socialstyrelsens hemsida eller tittar i bibliotekets exemplar, eftersom det kommer en ny utgåva varje år, säger kursledare Carina Ahlstedt.
Svårare i Uppsala
Möjligheten att låna kurslitteratur på bibliotek varierar starkt mellan olika orter, menar Felicia Wibe, vice ordförande i Uppsala studentkår med särskilt ansvar för utbildningsfrågor.
- Generellt sett är det svårt att låna kurslitteratur på bibliotek här i Uppsala. I regel finns kurslitteraturen inte för hemlån utan bara som referens. Det innebär att studenten bara får låna boken under dagen och läsa den på bibliteket.
- Många tycker det är svårt att sitta och läsa i stora, tysta läsesalar. Och det är väldigt opraktiskt om man ska jobba i grupp. På Carolina finns till exempel bara tre-fyra grupprum.
- Det var mycket enklare när jag pluggade i Umeå. Där fick man låna hem all kurslitteratur i 14 dagar, fortsätter Felicia Wibe.
- Som helt ny student i stan har många nybörjare inte några äldre kompisar som de kan låna eller köpa begagnat av. De går snällt och köper alla böcker och tror att det är enda sättet.
Att en del av första terminens böcker också kan användas senare under utbildningen är en ringa tröst när pengarna inte räcker till. Att böckerna återkommer gör det samtidigt svårare att få låna av andra.
Att det kan vara enormt stora prisskillnader visar några andra exempel som Felicia Wibe har tagit fram.
- På datavetenskapligt program kostar första terminens litteratur 1 570 kr om man letar upp de billigaste återförsäljarna. I annat fall, till exempel om man köper alla i bokhandeln i stäkket för på webben, blir det nog lätt uppåt 2 000 kr.
- På civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenbruk blir utgifterna betydligt större eftersom cellbiologin ligger i årskurs ett, men alla dyra böcker används också senare och är stommen under de kommande åren. Totalt landar vi på drygt 3 000 kr och då är den inledande matematiken inte inräknad.
Historia A har en ganska lång lista som kostar över 3 100 kr om man utnyttjar studentpris på Akademibokhandeln.
Fakta: Regler för kopiering skärps
Hittills har det varit tillåtet för studenter att kopiera hela kursböcker, bara det skett för eget bruk. Under hösten kommer ett regeringsförslag som ska göra det svårare att masskopiera kurslitteratur.
I fortsättningen ska det bara vara tillåtet att kopiera verk av begränsat omfång, det vill säga smärre häften och uppsatser, eller begränsade delar av en bok. Att kopiera en hel bok blir alltså olagligt, även om det sker för eget bruk.
Föreningen Svenska Läromedel anser inte att denna skärpning räcker utan kräver att all kopiering av kurslitteratur ska förbjudas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!