Boklsut klart - Back för uppdragsnämnderna

Kommunledningen i Uppsala vill minska nämndernas underskott genom att ersätta dyr institutionsvård med egna alternativ. En översyn av stadstrafiken kan öppna för ökad skattefinansiering.

Uppsala2006-03-30 11:28
Enligt bokslutet för 2005 som redovisades för kommunstyrelsen på onsdagen gick Uppsala kommun, plus 228 miljoner förra året. Samtidigt steg kostnaderna för verksamheten. Uppdragsnämnderna gick back med 27 miljoner kronor.
- För att minska underskotten vill vi bland annat försöka ta hem personer som är placerade i andra kommuner till ny verksamhet som vi bygger upp här hemma. Placeringarna kostar mycket, säger Lena Hartwig (s) finanskommunalråd.

Bekämpa skadegörelse
Exakt hur vården ska se ut är inte klart. Nämnden för vuxna med funktionshinder har fått i uppdrag att utreda frågan. Enligt Lena Hartwig kan det handla om investeringar i nya boenden, men också om att bygga ut insatserna i hemmet eller ökade satsningar på öppenvård.
Inom socialtjänsten pågår ett "intensivt arbete" för att hitta nya modeller som ska minska underskotten i verksamheten.
- Vi har haft fler placeringar av unga än vi räknat med, och det har kostat mycket. Men för tredje åreti rad har vi givit barn- och utbildningsnämnden femton miljoner kronor extra för att jobba förebyggande. Det handlar bland annat om att bryta den negativa utvecklingen med skadegörelse i stadsdelar som Gottsunda.
Ett annat orosmoln är underskotten för Gamla Uppsala buss. Det slutade på 19,6 miljoner för 2005 och väntas ligga runt 22 miljoner i år. Här hoppas kommunledningen att den handlingsplan som kommunstyrelsen klubbade i går ska leda till minskade kostnader.

Inga höjda busstaxor
— Man ska börja titta på ekonomin och de avtal som finns inom organisationen redan nu. Vi ska inte höja busstaxorna. Men vi kommer att titta på om det är så att vi skattesubventionerar verksamheten för lite, säger Lena Hartwig.
@3a Text:Uppsala har bland de lägsta subventionsgraderna i landet, bara 38 procent. I medeltal ligger den på drygt femtio procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!