Bokhandlaren har hittat hem – flyttar in till stan

Det är slutkånkat med böcker för bokhandlaren Mårten Ericsson. Efter många årliga lokalbyten flyttar hans butik Böcker och Bläck nu till ett mer permanent hem på Dragarbrunnsgatan. "Nu känner jag mig mer som en del av stan", säger han.

Mårten Ericsson har drivit bokhandeln Böcker och Bläck sedan år 2019. Han skulle själv beskriva sitt sortiment som en allmänbokhandel, även om de nya lokalerna kan påverka sortimentet: "Man får känna in lite hur den här gatan fungerar. Jag kommer lyssna in kundkretsen."

Mårten Ericsson har drivit bokhandeln Böcker och Bläck sedan år 2019. Han skulle själv beskriva sitt sortiment som en allmänbokhandel, även om de nya lokalerna kan påverka sortimentet: "Man får känna in lite hur den här gatan fungerar. Jag kommer lyssna in kundkretsen."

Foto: Jonathan Norberg

Uppsala2023-10-17 11:00

Inne i Böcker och Bläcks nya lokaler på Dragarbrunnsgatan har bokhandlaren Mårten Ericsson precis börjat pusta ut. Även om det är en del litteratur kvar att sortera och få upp på hyllorna så är det tyngsta jobbet avklarat.

– Det är många som tror att bokbranschen mest handlar om att stå i kassan och sälja böcker. Men det är mycket fysiskt slit, hittills har jag mest burit kartonger. Böcker väger, konstaterar han.

Det är just kånkandet av böcker som är en av anledningarna till att Böcker och Bläck nu har bytt lokal. Tidigare hade bokhandeln två hem. På vintern Uppsalas östra station, och på sommaren Walmstedtska gården. Två bra lokaler, enligt Mårten Ericsson, men en lösning som med tiden blev praktiskt tuff.

undefined
Lokalerna på Dragarbrunnsgatan användes tidigare som lagerlokal åt bokhandeln och antikvariatet Röda Rummet. Men nu flyttar Böcker och Bläck in. Smygöppningen har redan skett, men officiellt så slår portarna upp 21 oktober.

– Jag har flyttat runt med tre och ett halvt ton böcker nu i några år. Det ska bli skönt att vara på ett och samma ställe. Nu känner jag mig också mer som en del av stan, säger han.

Mårten Ericsson började sin karriär i bokbranschen år 1987, då som studentmedarbetare i den klassiska Lundequistska bokhandeln på Östra Ågatan. Sedan dess har han haft flera jobb, bland annat som ägare av Drottninggatans bokhandel.

– Vissa kunder som jag träffar i dag har jag haft boksamtal med i över 30 år, berättar han.

Uppsala har många fysiska bokaffärer. Är det inte en tuff marknad?

– Finns det ett brett utbud av butiker blir det roligare att gå ut på stan och leta böcker. Vi har en fantastisk bokmarknad i Uppsala, där affärer kan ha lite olika profil. Det blir mer spännande för kunderna då, och det tjänar alla på.

undefined
Mårten Ericsson har varit verksam i bokbranschen sedan år 1987, och säger själv att han i genomsnitt läser 700 sidor i veckan. "Men då räknar jag bara koncentrerad läsning", påpekar han.

Ja, branschen mår förhållandevis bra enligt Mårten Ericsson, särskilt i Uppsala. Även om pandemiåren mest handlade om överlevnad.

– Men där har vi återhämtat oss. Sedan är det förstås en pressad bransch på grund av att allt ökar i priser. Tryckerierna har till exempel väldigt höga räkningar och det påverkar även handlarna.

I nuläget är det Mårten Ericsson själv som står i butiken, precis som han har gjort de senaste åren. Snart hoppas han dock kunna anställa en kollega. Inte för att han har något emot jobbet – särskilt när de tyngsta lyften är avklarade.

– Två personer kan förstås ge bättre service än en. Runt jul kan jag jobba ensam sju dagar i veckan.

Han ler försiktigt, och tillägger:

– Men jag får prata böcker på arbetstid. Det är knappt ett riktigt jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!