Bok kan bota social fobi

En självhjälpsbok och träning helt på egen hand kan med framgång användas för att behandla personer med social fobi, visar en ny studie.

Uppsala2006-12-04 00:01
- Våra resultat talar för att självhjälpsboken kan vara ett bra och enkelt behandlingsalternativ för många personer med social fobi, säger docent Tomas Furmark vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet.
Social fobi är en så oresonlig rädsla för att stå i fokus för andras uppmärksamhet att den utgör ett påtagligt problem i vardagslivet. Det finns undersökningar som pekar på att omkring en miljon svenskar har uttalade besvär med social ångest.

Internetbehandling
Flera tidigare prövningar har visat att social fobi med framgång kan behandlas med så kallad kognitiv beteendeterapi, både i grupp och över internet.
Gruppbehandlingen leds av en terapeut och även i behandlingen över nätet har deltagarna veckovis terapeutkontakt via e-posten.
Eftersom det råder brist på terapeuter som är utbildade i kognitiv beteendeterapi är dock köerna till sådana behandlingar långa,
- Därför ville vi pröva om behandlingen kunde förenklas ytterligare med ett självhjälpsprogram i bokform som inte kräver någon terapeutkontakt alls, säger Tomas Furmark.

Program i nio punkter
Den nära 250 sidor tjocka boken innehåller ett program i nio punkter för att stegvis bryta den sociala fobin.
- I de första stegen jobbar patienten med att förändra de orealistiska tankar som upprätthåller fobin för att därefter börja gradvis utsätta sig för de situationer som just han eller hon fruktar, säger Tomas Furmark.
I den nya studien ingår 120 kvinnor och män med uttalad social fobi, varav en tredjedel prövat den nya självhjälpsboken och en tredjedel under nio veckor fått samma behandlingsprogram kombinerat med terapeutkontakt och ett chattforum över nätet. Resten har varit en obehandlad kontrollgrupp.

Kraftig förbättring
Innan någon behandling startade, efter nio veckor och efter ett år besvarade alla deltagarna frågor om social ångest, depression och livskvalitet.
- Glädjande nog ser vi att att majoriteten av dem som fick kognitiv beteendeterapi, till skillnad från dem i kontrollgruppen, förbättrats kraftigt under de nio veckorna. Det gäller även dem som arbetade helt på egen hand med självhjälpsboken. Förbättringarna kvarstod eller hade till och med förstärkts efter ett år, säger Tomas Furmark.
Fotnot: Självhjälpsboken Social fobi — effektiv hjälp med kognitiv beteendeterapi har skrivits av pyskologerna Tomas Furmark, Annelie Holmström, Elisabeth Sparthan, Per Carlbring och Gerhard Andersson. Den finns numera utgiven på Liber förlag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!