Det som fick droppen att rinna över för Michael Harvey, som är Kristdemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige, var när kommunalrådet Anders Johansson (S) skulle ge ett svar på en fråga som ställts av Mats Weibull (M). Det skriftliga svaret innehöll en förutom svar på frågorna som Weibull ställt om en utbyggnad av Pilsborondellen också formuleringar om Weibulls förmåga som ledare för moderaterna.
I ett tidigare svar på en fråga som ställts av Hendrik Nyman (FP) svarade Johansson också att Folkpartiets politik är ”absurd, näringslivsfientlig och bakåtsträvande.”
– Om man lägger detta högst på alla andra saker som hänt så har jag kommit till en punkt där jag inte tänker komma på fullmäktige längre. Det här är för lågt, för simpelt, sade Michael Harvey.
Helt hoppa av gör han däremot inte. Han fortsätter som gruppledarna för KD och kommer tillbaka till kommunfullmäktige när klimatet förbättrats eller när han känner för det.
– Jag gör det här i en blandning av ilska och förtvivlan. Att man driver med meningsmotståndare får man leva med, men när det går över i hån har det gått för långt, säger han.
Michael Harvey lastar inte Anders Johansson för hela problemet. Men som kommunstyrelsens ordförande är det Johanssons ansvar som ledare att skapa ett bra debattklimat, säger Michael Harvey.
Det är värt att notera att Mats Weibull i sin skriftliga fråga om Pilsborondellen skrev att ”vänsterkartellen har under sina drygt åtta år vid makten inte haft tillräckligt ledarskapsförmåga och handlingskraft” för att få tillstånd en serviceplats.
Michael Harvey är inte ensam om att tycka att debattklimatet i kommunfullmäktige inte är det bästa. Oppositionsledaren Henrik Kelfve (M) säger att det är ”oerhört dåligt” och tror att det kan leda till att engagerade människor inte vill ge sig in i politiken.
– Långsiktigt är det ett jätteproblem, säger han.
Gunilla Lundqvist, gruppledare för Miljöpartiet i kommunfullmäktige tycker också hon att debattklimatet är hårt.
– En sådan här gång som igår så betedde sig alla lite illa. Det ska vara positivt att gå till fullmäktige, man ska inte undra hur mycket hugg och slag det blir den här gången, säger hon.
Även hon är inne på linjen att människor med tankar på att engagera sig kan skrämmas bort av tonläget.
Gun Eriksson (S) är ordförande för kommunfullmäktige och den ansvarige för att hålla i ordningen.
– Det finns en del övrigt att önska i hur man uttrycker sig i vårt kommunfullmäktige. Jag tänker ha en diskussion med gruppledarna för att gemensamt prata om hur vi ska bete oss, säger hon.
Sigtunabygden har sökt kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (S) för en kommentar utan att lyckas.
En del beslut fattades också under mötet. Exempelvis antogs den omdebatterade detaljplanen för Herresta utan någon ändring från när ärendet senast diskuterades, vilket innebär att en önskan från Herrestaborna om att behålla ett grönområde inte tillgodosågs.