Boendeparkeringar minskar p-böterna
Boendeparkering minskar antalet parkeringsböter. Det visar förändringarna sedan de infördes i Fålhagen. Nu begås det i stället flest parkeringsbrott i Luthagen.
P-bot, känns den förargliga lappen igen?
Foto: Dick Pettersson
Det är mycket man ska känna till som bilförare. Och det blir inte lättare av att parkeringsreglerna delvis är lokala. Uppsala har till exempel en femminuterszon i centrala staden. Mellan Luthagsesplanaden, Väderkvarnsgatan, Strandbodgatan och Villavägen får man bara stå parkerad i fem minuter om inget annat anges.
Svårt hitta plats
När Kurt Auoja på Uppsala kommuns gatu- och trafikkontor får frågan var det skrivs ut flest böter för grövre överträdelser, svarar han utan att tveka.
— Luthagen.
Det här förs det ingen statistik över, men han vet. Han har jobbat med parkeringsfrågor i kommunen i tretton år.
I Luthagen är det svårt att hitta parkeringsplats och det går knappast en dag utan att någon felparkerad bil får den högsta parkeringsboten, 700 kronor. Tidigare var det lika illa i Fålhagen.
—Men sedan vi införde boendeparkering där för ett par år sedan har det blivit lättare att hitta parkeringsplats för de boende, berättar Kurt Auoja.
Antalet felparkeringar där har minskat radikalt.
Boendeparkering innebär att boende i området betalar mindre i parkeringsavgift än andra, till exempel tio kronor dygnet i stället för tio kronor i timmen.
Kan bli fler
I Luthagen har bara tre gator boendeparkering, men det finns möjlighet att införa fler, bara bostadsrättsföreningarna ansöker om det hos kommunen.
I många bostadsområden råder parkeringsförbud, helt eller delvis. Helt i Gottsunda, Sävja, Nyby, Kvarngärdet och Ulleråker. Delvis i Årsta, Flogsta, Norby, Gamla Uppsala och Kåbo. Det framgår på zontavlor som man passerar på väg in i områdena.
En tidningsläsare har hört av sig till UNT och beklagat sig över att parkeringsvakterna i Uppsala kommun "följer lagen till punkt och pricka i alla lägen". Kurt Auoja håller inte med.
Inte nitiska
—Uppsala har inga nitiska parkeringsvakter. Jag vet hur de jobbar. De är hyggliga och pratar med bilisterna, ger dem en chans att skaffa parkeringsbiljett om de inte betalat.
Förra året var andelen parkeringanmärkningar för grövre överträdelser i Uppsala drygt 40 procent av alla utfärdade parkeringsböter, vilket är en mycket högre andel än i exempelvis Stockholm, Göteborg och Malmö där man skrev ut fler böter för mindre förseelser. Det tycker Kurt Auoja är ett gott betyg åt parkeringsvakterna i Uppsala.
Fakta
Vanligaste felparkeringarna
År 2004 utfärdades 10 289 parkeringsböter på 700 kronor för grövre felparkeringar och 15 155 på 350 kronor för lindrigare felparkeringar.
Vanligaste grova felparkeringar år 2004, med 700 kronor i böter:
+ Mindre än tio meter från övergångsställe eller gatukorsning (28,6 procent av de grova p-böterna)
+ På sträcka med förbud att stanna eller parkera (16,8 procent)
+ Där det är förbjudet att stanna eller parkera för annat än visst fordonsslag, trafikantgrupp eller verksamhet (15,6 procent)
+ På eller närmare än tio meter från övergångsställe, cykelöverfart eller gångbana (14,6 procent)
+ På handikapplats utan tillstånd (11 procent)
Vanligaste felparkeringar år 2004, med 350 kronor i böter:
+ Inte betalat parkeringsavgift (48,5 procent av de lindriga p-böterna)
+ Stått längre än tillåtet (22,5 procent)
+ Parkerar där det är skyltat med parkeringsförbud (16,8 procent)
+ Parkerat på huvudled (2,7 procent)
+ Annan överträdelse (2,5 procent)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!