Boende startar Facebookprotest mot bygge

Planer på att bygga bostäder i Arosparken har upprört de kringboende. Redan innan förslaget gått ut på samråd har de startat en protestgrupp på Facebook.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-05-06 07:00

– Det här är en mycket mer attraktiv plats för spontanidrott och aktiviteter än området i Ekebydalen på andra sidan vägen. Det är bättre att bygga där, säger Berndt Englund, en av de kringboende.

Parken han pratar om är det långsträckta stråk av gräsmattor som bryter in mellan Ekeby och Kungsgärdet, avgränsade av Karlsrogatan på ena sidan och Ekebyvägen på den andra. Här finns i dag ett antal mindre fotbollsplaner som bland annat används av ungdomslagen i fotbollsföreningarna som håller till i närheten. Men enligt Berndt Englund är planerna också flitigt utnyttjade för både brännboll och fotboll av dem som bor i närheten.

– Den här typen av spontanaktivitetsfält försvinner mer och mer, säger han.

De som bor i närheten pekar också på att Arosparken i kommunens översiktsplan pekas ut som ett särskilt bevarandevärt grönområde.

– Det är som att politikerna inte vet vad de själva har bestämt, säger Per Isberg, en annan av de boende.

Ska man tvunget bygga säger Berndt Englund att det är bättre att göra det i Ekebydalen, på andra sidan Ekebyvägen.

Torsten Livion, detaljplanechef, säger att området i Ekebydalen är tänkt att bli ett rekreationsområde för hela stadsdelen. Det finns fler projekt på gång i närområdet, bland annat i Eriksberg, vilket gör att behovet av större grönområden kommer att öka.

– Dessutom är Ekebyfältet fuktigare och ligger lägre. Där finns också en del markföroreningar, vilket gör att det är svårt att bygga bostäder, säger han.

Per G Berg, professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger att grönkilarna i Uppsala har en viktig funktion för klimatet i stadskärnan.

– De gröna och blå kilarna för in vindar och ventilerar stadskärnan så att fuktighet och temperatur blir bra. Att helt bygga igen kilen mellan Ekebyvägen och Karlsrogatan tror jag vore ett misstag. Då är det bättre att bygga i ett stråk längs Ekebyvägen och lämna en passage, säger han.

SLU har också i samband med ett forskningsprojekt om förtätning av bebyggelsen frågat de kringboende på Kungsgärdet. Det visade sig då att det fanns en tydlig skillnad där de boende längs Karlsrogatan var mycket mer negativa till byggplanerna än de som bodde på Bergagatan, ett par kvarter in på Kungsgärdet.

– Sen kan man i dagens överhettade bostadsmarknad inte ta hur mycket hänsyn som helst till skuggeffekter utan får göra någon slags rimlighetsbedömning. Och bygger man en husrad som matchar bebyggelsen på Ekebyvägen förlorar man inte så värst många soldagar, säger Per G Berg.

150 lägenheter ska byggas i parken

JM och Uppsalahem har fått en markanvisning för att bygga 150 lägenheter i delar av Arosparken mellan Ekebyvägen och Karlsrogatan.

Området som ska bebyggas begränsas av förlängningen av Birkagatan respektive Arosgatan.

Exakt hur bebyggelsen ska utformas är inte klart än. Förslaget till detaljplan är under utformning och kan vara klart för samråd till hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om