Boende kan få dubblad hyra

Uppsalahem ska renovera bostadsområdet Blåklinten i Sala backe. Detta skulle kunna innebära en fördubbling av hyrorna.

Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem.

Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem.

Foto: Pär Fredin/Tor Johnsson

Uppsala2017-03-24 15:02

För ett par veckor sedan inledde det kommunala bostadsbolaget förhandlingar med Hyresgästföreningen, de har reagerat starkt på det förslag till hyreshöjningar som Uppsalahem lagt fram. Enligt föreningens beräkningar skulle en trerumslägenhet som i dag kostar 5 500 kronor per månad efter renoveringen kosta runt 10 200 kronor i månaden.

– Med den här typen av höjningar så får vi en situation där man vet att ett antal hyresgäster inte kommer att ha råd att bo kvar, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Lägenheterna i området Blåklinten i Sala backe, som byggdes i slutet av 1950-talet, står inför en omfattande renovering.

– Det finns jättestora behov och vi har laddat länge för att renovera dem. Med tiden är det allt fler delar av husen som tar slut, säger Benny Enholm, förvaltningschef och vice vd på Uppsalahem.

Förutom renovering av tak, fasad, el och avlopp blir det mesta inne i lägenheterna nytt, som kök, badrum och ytskikt. När renoveringen är så genomgripande gäller moderna byggregler, vilket bland annat innebär att lägenheterna också kommer att tillgänglighetsanpassas.

För dem som inte har råd eller inte vill flytta tillbaka efter renoveringen kommer Uppsalahem att erbjuda andra lägenheter.

Lena Jansson Nordin tycker att utvecklingen i Uppsala är oroande, med renoveringar som är så genomgripande att resultatet i princip når upp till samma standard som nybyggnation, och färre och färre områden med lägre hyror.

– Till slut finns det ingenstans för oss vanliga människor, pensionärer och ungdomar att bo. Den utvecklingen måste stoppas.

Benny Enholm är medveten om att det kan bli ett problem när områdena i Uppsala renoveras ett efter ett.

– Det är någonting som vi kan se med viss oro, det är klart att det måste finnas bostäder för alla. Det här gör att vi måste se över våra renoveringsmodeller så att det är möjligt att bo kvar. Det är inte bara en floskel, utan något vi jobbar med på riktigt, säger han.

När förhandlingen är klar, med till exempel hyresnivåer, vad som ska renoveras och eventuella hyresrabatter för dem som bor kvar, kommer samtliga hyresgäster att få ge sitt medgivande. Det krävs vid så här pass stora renoveringar. Men om någon hyresgäst skulle vägra att säga ja, har Uppsalahem möjlighet att vända sig till hyresnämnden som då kan ge medgivande om man finner att renoveringen är motiverad.

– Det sorgliga faktumet är att i de allra flesta fall så får hyresvärden rätt att göra åtgärderna, säger Lena Jansson Nordin.

Hon efterlyser lösningar där hyresgästerna själva har större inflytande av vilken standardhöjning som ska göras i just deras lägenheter, vilket skulle påverka hyran.

– Problemet är att man i hög grad har bestämt sig för vad som behöver göras. Det är inte två jämställda parter vi pratar om här, hyresvärden har ett rejält övertag när det gäller rätten att besluta om renovering. Trots att det sedan är hyresgästerna som får betala notan, säger hon.

Benny Enholm säger att vissa saker är mer eller mindre givna i en så omfattande renovering som ska göras i Blåklinten.

– Beroende på i vilket skick huset är kan man påverka det i olika grad. I det här fallet, när huset har stora tekniska behov, så är det mer som hamnar på "måste"-listan. Man kan inte välja att inte göra badrummet, till exempel, säger han.

Men han poängterar att man just har satt sig i förhandlingar med Hyresgästföreningen.

– Vi har gjort en beräkning på vilken hyra vi skulle behöva ha för att räkna hem det här projektet. Men nu vill vi ha en diskussion om hur vi ska lösa det här. Svaret har vi inte förrän vi går ut ur förhandlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om