Boende hotade med våldtäkt

Marlene Fredriksson fick nej på sin begäran om mer personal på Järlebo där de boende hotat våldta henne.–  Chefen sa att det var för dyrt.Samtidigt hade ägarbolaget vinstmedel på 230 miljoner kronor.

?De boende skrek att de skulle våldta mig och försökte slå in dörren till kontoret där jag låst in mig. Givetvis hade det hjälpt om vi varit två i personalgruppen?, säger behandlingsassistenten Marlene Fredriksson som har arbetat på Järlebo.

?De boende skrek att de skulle våldta mig och försökte slå in dörren till kontoret där jag låst in mig. Givetvis hade det hjälpt om vi varit två i personalgruppen?, säger behandlingsassistenten Marlene Fredriksson som har arbetat på Järlebo.

Foto: Daniel Ekbladh

Uppsala2013-05-31 08:00

Behandlingsassistenten Marlene Fredriksson slutade vid årsskiftet på vårdboendet Järlebo.
– Jag sa upp mig med omedelbar verkan. Då hade jag stått ut i ett och ett halvt år.

I onsdags rapporterade UNT om Järlebo norr om Uppsala som under 2013 fått allvarlig kritik av Socialstyrelsen för brister i vården.
Järlebo har fyra platser och mot en kostnad av 3 600 kronor dygnet tar man emot tonårspojkar som är inne i bland annat kriminalitet och missbruk.
–  Under helgerna var jag ensam med de boende från fredag klockan 15 till måndag klockan 9. Jag fick vara vaken tills killarna gått och lagt sig, ofta vid 23-tiden och ibland ännu senare, berättar Marlene Fredriksson.
–  Jag orkade inte med helgarbetet på egen hand. Det gick inte att bedriva någon behandling under de omständigheterna och jag sa åt chefen att de måste sätta in mer personal. Men han svarade att det skulle bli för dyrt.

Marlene Fredriksson säger att hon blivit slagen och råkat ut för andra allvarliga händelser på Järlebo.
–  En gång blev situationen så besvärlig att jag låste in mig på kontoret. De boende skrek att de skulle våldta mig och försökte slå in dörren. Jag ringde den som hade beredskap på företaget och grät. ”Nu blåser jag energi till dig”, sa han, och blåste i luren. Jag klarade mig den gången men jag jobbar aldrig där igen.
Maria Lundborg bor granne med Järlebo. Hon menar att personalen haft dålig kontroll över ungdomarna som enligt henne har gjort inbrott i hennes bil, kastat en bensinbomb mot vårdboendet, stulit en lastbil med mera.
–  Föreståndaren sa till mig att de inte har råd att ta in fler anställda, berättar Maria Lundborg.

Järlebo ägs sedan 2011 av jättekoncernen Frösunda. Frösunda i sin tur ägs av en Londonbaserad riskkapitalfond som placerar miljarder i företag runt om i världen.
Under 2010 och 2011 gjorde Frösundakoncernen stora vinster. Men en granskning från Skatteverket visar att koncernen lyckats radera hela sin vinst och undkomma skatt.

Skatteverket hävdar att koncernen gjort det med otillåtna metoder, genom att laborera med uppblåsta räntor.
Skatteverket har höjt den beskattningsbara vinsten för Frösundakoncernen som krävs på 12 miljoner kronor i skatt. Företagsgruppen ska dessutom betala skattetillägg på 2 miljoner för att man lämnat oriktiga uppgifter i sin deklaration. Frösunda har överklagat till domstol.
Koncernen ägs av Frösunda Holdco AB som i sin senaste årsredovisning rapporterade en ackumulerad vinst på 230 miljoner kronor.

Trots att det knappast råder brist på pengar i koncernen har antalet anställda vid Järlebo hållits nere på ett minimum. Just personalbristen är en av orsakerna till den kritik som Socialstyrelsen riktat mot Järlebo.
Varför har då personaltätheten på Järlebo hållits så låg? En möjlig förklaring till att Frösundakoncernen trots stora tillgångar inte skjuter till mer pengar kan hittas på ägaren Hg Capital Trusts hemsida. Där skriver riskkapitalfonden att dess enda mål är att skapa avkastning åt sina ägare.

Frösundakoncernen ägnar sig till stor del åt vård av funktionshindrade och äldre. Intäkterna utgörs nästan uteslutande av skattemedel från kommunerna.
I en ekonomisk rapport beklagar sig Hg Capital över att Frösundakoncernen inte uppvisar tillräckliga vinster.
Hg Capital vädrar dock morgonluft och skriver i sin ekonomirapport att den affärsverksamhet som Frösunda ägnar sig åt har ett gynnsamt läge.
Orsaken är att privatdriven vård och omsorg vinner mark i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!