Boende ger stöd till äldre

På ett omsorgsboende i Nyby lever några av Uppsalas åldrande missbrukare. Stödet på boendet är unikt och borde finnas på fler äldreboenden, menar verksamhetschefen Britt-Marie Hansson.

Trygg. Christer Sundström fick ett bättre liv när han flyttade till omsorgsboendet i Nyby.

Trygg. Christer Sundström fick ett bättre liv när han flyttade till omsorgsboendet i Nyby.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-05-23 08:00

Intill en fågelkvittrande skogsglänta står 60-årige Christer Sundström vid sin rullator och borrar fast de sista brädorna till en blomlåda. Han är en av flera boende som nappat på trädgårdsprojektet. Snart ska de åka iväg och handla blommor till trädgården.

Men i dag visar han upp sin fräscha lägenhet på plan två. På en vägg ryms fotografier på nära och kära. Han berättar glatt att det var fullt i lägenheten i går, då anhöriga var på besök.

Christer Sundström berättar om en livsresa som kantats av alkoholproblem, fängelsestraff och behandlingshem. Tills för ett par år sedan hade han egen lägenhet i Tuna backar. När han förlorade jobbet så spårade allt ur. Drickandet tilltog och till slut åkte han på en hjärtinfarkt.

– Kroppen tog slut. Hade jag inte kommit hit så hade jag inte levt i dag. Några återfall har det varit, men de som jobbar här vet vad det handlar om. Det är en trygghet att det finns personal här dygnet runt.

Vi befinner oss på Attendo von Bahrs omvårdnadsboende som byggdes 2011 med inriktning mot äldre drog- och alkoholmissbrukare. För närvarande bor här 13 kvinnor och män, från 55 år och uppåt.

Ingen får dricka på boendet men det är tillåtet att komma hem berusad. Verksamhetschef Britt Marie Hansson säger att några lyckats ta sig ur missbruket helt och hållet. Drickandet och antalet återfall hålls nere med hjälp av trivsel och aktiviteter.

– Det har hänt många gånger att någon vill dra ut på stan och dricka, då har de fått ett motförslag av oss om en annan aktivitet och stannat.

I en lägenhet sitter 62-årige Kent Ohlsén framför datorn och kollar in Facebook. Samtidigt som musik strömmar ut ur högtalarna berättar han att livet lugnat ner sig.

– Tidigare var jag inte lycklig, bara törstig. Här finns det alltid folk som du kan prata med. Det känns som att jag bor i ett kollektiv där man har roligt tillsammans.

En gång i veckan kommer en läkare och går ronden på boendet. Ingen är över 70 år men efter ett långt liv med missbruk finns det funktionsnedsättningar, balansproblem, hjärtproblem, diabetes och leversjukdomar.

Boendet arbetar på uppdrag av Uppsala kommun och samarbetar med sjukgymnaster, arbetsterapeuter, alkoholhandläggare och biståndsbedömare. Personalen får utbildning i beroendeproblematik. Britt Marie Hansson tycker att arbetssättet är unikt och borde spridas till fler boenden.

– De boende här har samma omvårdnadsbehov som personer på ett traditionellt äldreboende. Vi försöker stärka dem i det som de kan i dag. Det handlar om att visa engagemang, kompetens och omsorg. Här får de bo livet ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!