Allt började med att Uppsalahem gjorde ett hembesök i hyreslägenheten kvinnan haft sedan 1997. När ingen besvarade dörrknackningen tog sig hyresvärden till den adress där kvinnan är skriven: en bostadsrätt i centrala Uppsala. I trappuppgången stod hennes namn på dörren och hon var uppskriven på ett gemensamt städschema.
Med anledning av att kvinnan inte varit skriven på adressen för hyreslägenheten hon haft i 26 års tid öppnades ett ärende. Efter besöken skickades en ansökan in till hyresnämnden. Då det till synes inte verkade som att kvinnan nyttjade bostaden ville bostadsbolaget säga upp kontraktet.
Kvinnan bestred anklagelserna och hävdade att hon visst var hemma när hyresvärden var på besök, men på en annan dag än det besöket som bostadsbolaget skickade med i sin ansökan. Hon hävdar även att hon har bott på adressen sedan kontraktet skrevs, men att adressändringen har "fallit mellan stolarna".
Trots att ett lagbrott har begåtts, då man enligt folkbokföringslagen ska vara skriven där man spenderar större delen av sin tid, fattade hyresnämnden sitt beslut till kvinnans fördel. Nämnden anser inte att den felaktiga folkbokföringen är tillräckligt för att kontraktet ska sägas upp samt att hon har rätt till att äga en bostadsrätt.
Kvinnan, som är i 60-årsåldern, får därför förlängt hyresavtal utan förändrade villkor.