Hur den bluffande läkaren kunde ha så stor insikt om den uppringda kvinnans sjukdomstillstånd är en fråga för polisen. Sjukhuset har genomfört en kontroll av kvinnans journallogg, utan att hitta någonting. Men händelsen oroar inte Uppsalaseniorer.
Som UNT tidigare har berättat varnar Akademiska sjukhuset för en falsk läkare som försöker sälja dyra läkemedel. Bluffdoktorn, som kontaktade en äldre kvinna, hade kunskap om hennes sjukdomar och försökte sälja mediciner för tiotusentals kronor. Hur mannen hade tillgång till information om kvinnans olika sjukdomar är en fråga för polisen.
– Våra rutiner är att behörig personal är skyldig att hålla sina inloggningsuppgifter och lösenord hemligt. Och man är skyldig att logga ut när man går från sin arbetsplats, för det är annars ett sätt för obehöriga att kunna titta i journalen, säger Anders Björklind, systemägare till journalsystemet Cosmic.
Vårdpersonal har endast rätt att titta i en journal när de har en så kallad vårdrelation med en patient. Om patienter misstänker att någon obehörig har varit inne och tittat i en journal gör sjukhuset en kontroll av alla som har loggat in i journalerna. En sådan kontroll har också gjorts med den utsatta kvinnans journal.
– I det här fallet gick vi in och kollade loggen en dryg månad tillbaka, men det fanns inget som tydde på att det var någon obehörig som loggat in, säger John Belling säkerhetssamordnare Akademiska sjukhuset.
Slumpmässiga kontroller genomförs med jämna mellanrum under året i journalloggar, men enligt Anders Björklind har de aldrig funnit uppgifter på att någon obehörig har kikat i journalerna.
Seniorerna som firar midsommar, en dag för tidigt, på Nyby servicehus säger till UNT att de inte inte själva är oroliga för att bli utsatta. I stället försöker de förstå hur bluffdoktorn kunde veta så mycket om kvinnans sjukdomar.
– Det måste väl vara något fel på Akademiska. Han verkar ju ha haft journalen och reda på allting, det är tråkigt att det ska vara så, säger Sven Landqvist.
Inte heller Kerstin Öberg kan förstå var informationen kom i från.
– Men det är ju hemskt, man vill ju kunna lita på sin läkare när han ringer upp. Men det händer ju alla möjliga grejer där de försöker lura äldre, säger hon.
Eftersom inget ovanligt upptäcktes vid kontrollen av journalloggen är det enligt säkerhetssamordnaren John Belling inte uteslutet att mannen kan ha fått kunskap om kvinnans sjukdomar på annat håll.
– Det finns ju en möjlighet att detta har skett parallellt med Akademiska sjukhuset. Det kan vara allt i från att personen har pratat med patienten i ett annat sammanhang eller att någon har berättat om kvinnans sjukdomshistorik, säger han.
Polisen har ännu ingen misstänkt för händelsen.