Om du blandar medelhavssmaker (som är min favorit) med asiatiska, svenska och så vidare är det risk för att verkmästaren i magen får jobba jour hela helgen. Då är det bättre att köra på en linje. I år får Medelhavet ge vika för en flört med Asien. Och då menar jag verkligen flört, det här är starkt försvenskat.
Att köpa färdiggrillad rostbiff i skivor räddar många stressade själar. Självklart kan du göra din egen. Med en pigg marinad med bland annat sesamolja, chili och honung blir det fart på det annars så snälla köttet. Men det blir inte starkt, jag lovar, bara smakrikt.
Ett snällare alternativ till plånboken är fläskytterfilé som benfri kotlett kallas för numera. Marinaden passar nämligen utmärkt till fläskkött också. Bryn i så fall köttet och låt det gå färdigt i låg värme i ugnen. Skär upp i tunna skivor och marinera.
Eftersom det alltid är någon som inte äter kött är det lämpligt att servera fisk också. Lax brukar gå hem hos de flesta och är enkelt att laga. Vi kör på med asiatiska smaker och blandar wasabi i aiolin som serveras till. Majonnäsen till aiolin kan köpas färdig men det är så lätt att göra egen och tusen gånger godare.
Att servera två matiga sallader är smart. Då kan de som varken äter kött eller fisk också bli mätta. Jag bjuder på en kall nudelsallad och en senap- och korianderrostad potatis med sparris. Om du vill kan du gott lägga till en vanlig grönsallad.
Till dessert dammar jag av ett gammalt retrorecept - rulltårtan. Här i uppdaterad tappning med fyllning av sötsyrlig lemoncurd, klädd i yoghurt-gräddblandning och toppad med jordgubbar och vit choklad. Drömgott och löjligt lätt att laga. Min prao Rana Tajik dekorerade den sagolikt vackert med färska blommor.
Alla recept är beräknade för 10 bufféportioner men det är upp till dig om du vill göra mer. Är ni fler än tio är det bara att dubbla. Dryga ut med gott bröd och ost om du vill. Färska grönsaker, frukt eller skivor av vattenmelon är vackert och fräscht att ställa fram.
RECEPT
Söt-salt-heta nötter
( ca 10 portioner)
200 g nötter, gärna en blandning t ex valnötter, hasselnötter, mandel
2 msk smör
1 tsk mald kanel
1/2 tsk chiliflagor
2 tsk flingsalt
1 msk flytande honung
Hetta upp smöret i en stor panna och bryn nötterna hastigt. Pudra över kanel och chiliflagor samt salt. Rör och ringla över honung. Servera genast med sked och servetter till hands.
Asiatisk rostbiff
(10 bufféportioner)
1 kg grillad rostbiff i skivor
Marinad:
½ dl sesamolja
1 dl rapsolja
½ dl fisksås
1 dl ljus soja
1 lime, pressad
2 rivna vitlöksklyftor
1 urkärnad och fint hackad chili
2/3 dl flytande honung
Till garnering:
1 dl torrostade jordnötter
½ påse salladslök, strimlade
1 kruka mynta
Blanda ingredienser till marinaden. Låt stå i kyl, gärna en natt i förväg. Någon timme innan servering arrangerar du köttet på två stora fat. Skeda en del av marinaden på. Skeda över lite till vid servering och dekorera med jordnötter, salladslök och myntablad. Ställ fram ett fat i taget.
Ugnsstekt lax med wasabiaioli
(10 bufféportioner )
Drygt 1 kg hel laxfilé, urbenad men med skinn kvar
flingsalt och nymalen svartpeppar
2 lime
1 dl sweet chilisås
3 msk rostad flagad mandel
Sätt ugnen på 150 grader. Häll lite olja i en långpanna eller stor form och lägg i laxen med skinnsidan ner. Salta och peppra ordentligt och pressa över saften av en lime. Baka i ugnen i 20 minuter. Tag ut laxen och höj till 225 grader. Fördela sweet chilisåsen över. Toppa med flagad mandel och låt gå 5 minuter till i ugnen. Servera med limeklyftor.
Wasabi-limeaioli
(10 bufféportioner)
4 äggulor
1-2 tsk wasabi
1-2 rivna vitlöksklyftor
1 lime
2 1/2 dl rapsolja
1 krm salt
Lägg äggulor, wasabi och vitlök i en hög mixerskål. Riv skalet från limen och tillsätt det men spar lite till dekoration. Pressa i cirka en matsked saft. Använd gärna mixer eller handmixer. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle under konstant mixning eller vispning tills aiolin tjocknar. Smaka av med salt. Dekorera med resten av det rivna limeskalet vid servering.
Nudelsallad
(10 bufféportioner)
300 g äggnudlar
1 stor röd paprika, finstrimlad
1 paket salladsärtor alt sockerärtor, finstrimlade
2 stora morötter, hyvlade i remsor (med potatiskalare)
½ påse salladslök, strimlade
2 msk sesamfrön (gärna lätt rostade i het panna någon minut)
Dressing:
1 tumstor bit riven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 urkärnad och strimlad chili
1 dl rapsolja
1 citron, saft + rivet skal
1 msk fisksås
1 msk flytande honung
1 kruka färsk koriander, hackad (spar lite till dekoration)
1 krm salt
Tillaga nudlarna enligt paketet och spola av dem i kallt vatten. Låt rinna av. Blanda med grönsakerna. Vispa ihop dressingen och vänd i den. Toppa med sesamfrön och resten av korianderbladen.
Senap- och korianderrostad potatis med sparris
2 kg småpotatis, gärna färsk
3 msk olivolja
1 msk senapsfrön, gula el bruna
1 msk korianderfrön (kan uteslutas)
flingsalt och nymald svartpeppar
1 knippe grön sparris, skuren i bitar
ev ½ citron
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och skär de lite större i halvor. Häll lite oljan i botten av en långpanna och lägg i potatisen och skaka om. Mortla fröna lätt med cirka 2 teskedar flingsalt och strö över. Rosta i ugnen ca 25 minuter. Skaka formen en gång. Salta och peppra. Stek sparrisen i lite olja, ca 4-5 minuter, salta och toppa med den. En stekt citronhalva är fint att dekorera med och gott att klämma över.
Citronrulle med jordgubbar och vit choklad
(ca 10 bitar)
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning och garnering
100 g vit blockchoklad
3 dl vispgrädde
3 dl matyoghurt
2 msk florsocker
2 dl lemoncurd
1 l jordgubbar, sköljda och delade
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt. Blanda hastigt till en slät smet. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 3-4 minuter. Stjälp upp kakan upp-och-ner på ett sockrat smörpapper och drag försiktigt bort bakplåtspappret. Finriv 2/3 av chokladen. Vispa grädden, inte för hårt. Blanda med yoghurt och smaka av med florsocker. Vänd i riven blockchoklad. Tag bort smörpappret från rulltårtan och bred lemoncurden över. Bred på ca hälften av gräddblandningen och rulla ihop från långsidan. Bred den återstående gräddblandningen över rulltårtan. Garnera med bären och hyvla över riven vit choklad och servera.